U saopćenju Vijeća Svjetskog halal samita navedeno je kako se radovi na pripremi za ova dva značajna događaja nastavljaju punom parom.          Foto: Halal Expo 2023

Deveti po redu Svjetski halal samit i 10. Halal Expo Organizacije islamske saradnje (OIC), čiji je agencija Anadolu globalni komunikacijski partner, biće održan u Expo centru u Istanbulu od 23. do 26. novembra.

U saopćenju Vijeća Svjetskog halal samita navedeno je kako se radovi na pripremi za ova dva značajna događaja nastavljaju punom parom.

Turkiye, koja je u okviru "Stoljeća Turkiye" postavila sebi cilj izvoza od 300 milijardi dolara do 2025. godine, ubrzala je potragu za alternativnim tržištima. Turkiye, koja trenutno izvozi u 197 zemalja, povećava prihod po jedinici u izvozu i takođe se fokusira na alternativne artikle. U tom kontekstu, jedan od najvećih potencijala je halal tržište.

Yunus Ete, predsjedavajući Vijeća Svjetskog halal samita i predsjedavajući Discover Eventsa, naveo je da je halal tržište premašilo sedam biliona dolara i da se očekuje da će dostići 10 biliona dolara u narednih pet godina.

Navodeći da se halal tržištem mogu otvoriti nova vrata u izvozu, Ete je rekao: "Prema izvještaju OIC-a o halal ekonomiji, Turkiye, Indonezija i Malezija uspjele su da postanu među 20 najvećih izvoznika proizvoda halal ekonomije."

Ete je naveo da je potrošnja na hranu u muslimanskim zemljama premašila bilion dolara u 2022. godini, a očekuje se da će porasti na 1,5 biliona dolara do 2026. godine.

Navodeći da ovaj rast pruža snažnu priliku za proizvodnju, ulaganja i izvoz među zemljama OIC-a, Ete je nastavio:

"Postoji velika potražnja potrošača za zdravim, halal i organskim prehrambenim proizvodima. Zemlje OIC-a ovise o uvozu u prehrambenom, farmaceutskom i kozmetičkom sektoru. Uvidjevši ovu priliku, turske kompanije se fokusiraju na ulaganja u halal certificirane proizvode. Poduzimaju veoma strateške korake kako bi stvorili snažnu mrežu na ovom tržištu. U tom kontekstu, aktivan rad Agencije za halal akreditaciju, koja nastavlja sa radom u našoj zemlji, i potražnja za Halal Expo manifestacijom koju organizujemo je iz dana u dan sve jača."

Yunus Ete je naveo da se rad na 9. Svjetskom halal samitu i 10. sajmu OIC Halal Expo 2023, najveće svjetske halal organizacije, nastavlja punom parom.

"Veoma je velika potražnja za Halal Expoom, koji ćemo organizovati u Istanbul Expo Centru od 23. do 26. novembra. Na sajmu koji smo organizovali prošle godine učestvovalo je 446 domaćih i stranih kompanija iz 39 zemalja, a posjetilo ga je 31.905 ljudi. Ove godine očekujemo učešće više od 500 domaćih i stranih kompanija iz više od 40 zemalja. Takođe, predviđamo više od 40.000 posjetilaca, od kojih su 10.000 stranci. Svake godine na našem sajmu učestvuju značajne kompanije iz oblasti hrane, prehrambenih tehnologija, kozmetike, farmacije, tekstila, mode. Ove godine postoji i ozbiljna potražnja za učesnicima iz sektora vezanih za islamske finansije i halal turizam", pojašnjava Ete.

Podsjećajući da se paralelno sa sajmom održava i Svjetski halal samit, Ete je kazao da su ove godine održali samit na temu "Vrata u globalnu halal ekonomiju: Ostvarite i otkrijte potencijale", te da su organizirali niz aktivnosti kao što su akreditacija, certificiranje, hrana, medicina-hemija-farmaceutika, turizam i financije. Naveo je da će na samitu, na kojem će se ocjenjivati ​​halal ekonomija, vodeća svjetska imena sa snažnim radom na ovom polju podijeliti najnovije podatke u panelima.

Ete je podsjetio je da od 2018. paralelno sa sajmom i samitom organiziraju i Međunarodno takmičenje u kuhanju, te naveo da će ove godine događaj biti organiziran puno sadržajnije.

TRT Balkan / agencije