Turkiye je jedna od deset zemalja koje dizajniraju, razvijaju i održavaju vlastiti ratni brod.     Foto: AA

Ogromno je interesovanje građana za obilazak najvećeg turskog ratnog broda "TCG Anadolu" koji je ranije ovog mjeseca zvanično isporučen Turskoj ratnoj mornarici, a koji je 10. aprila pristao u istanbulsku luku Sarayburnu.

U Kennedyjevoj ulici u Istanbulu, koja vodi do luke, moguće je vidjeti duge redove ljudi koji čekaju kako bi obišli najveći turski ratni brod. Mnogi su iskoristili priliku pa su sa obližnjih lokacija mobilnim telefonima slikali najveći turski ratni brod.

Jedan od posjetilaca Engin Karahan izjavio je da je čekao u redu 2,5 sata kako bi vidio brod.

"Neka je Allah zadovoljan našom državom i našom nacijom. To je veličanstven brod", rekao je Karahan.

Serra Tasci, koja je s prijateljima došla vidjeti brod, rekla je da je jako sretna što je imala priliku kročiti na takav brod.

Aysel Ozden posjetila je brod sa svojim 10-godišnjim unukom Efeom Yildirim, te je kazala:

"Došla sam posjetiti brod s mojim unukom, znatiželjni smo. Bit će mu to uspomena u budućnosti. Ponosni smo na naš brod."

Dodala je kako je njen unuk Efe vrlo uzbuđen zbog obilaska broda.

Ogromno zadovoljstvo zbog obilaska broda nije krio ni Omer Cetinkaya, a u odgovoru na pitanje novinara Anadolije prenio je svoja osjećanja na sljedeći način:

"Veoma sam uzbuđen. Čak me i njegov izgled sada jako veseli. Nadam se da ćemo imati bolje dane. Država nam je sve bolja, vjerujem u to. Neka Bog blagoslovi našu državu. Neka Bog čuva našeg predsjednika."

Brod je otvoren za posjete do 23. aprila, a zatim će 24. aprila proći Istanbulskim moreuzom kako bi pozdravio građane.

Turkiye je jedna od deset zemalja koje dizajniraju, razvijaju i održavaju vlastiti ratni brod.

Izgradnja ratnog broda "TCG Anadolu" počela je u aprilu 2016. i završena ove godine. Oko 70 posto ratnog broda izgrađeno je lokalnim kapacitetima.

Brod "TCG Anadolu" može prebaciti jedinice veličine bataljona na određenu lokaciju uz vlastitu logističku podršku, bez potrebe za podrškom matične baze. Izgrađen u istanbulskom brodogradilištu Sedef, ovaj ratni brod može prevoziti helikoptere, dronove, kopnena vozila, laka ratna plovila i osoblje.

Ratni brod "TCG Anadolu" je dug 231 metar i širok 32 metra, a može prevoziti teret od oko 27 hiljada tona.

TRT Balkan / agencije