Anka obavlja danonoćno izviđanje po svim vremenskim prilikama, otkrivanje i identifikaciju ciljeva, te obavještajne misije, sa mogućnošću autonomnog leta.      Foto: AA Archive

Indonezija je kupila 12 novih dronova od Turkish Aerospace Industries (TUSAS) u vrijednosti od 300 miliona dolara, saopćilo je njeno ministarstvo odbrane, što je posljednja u nizu kupovina s ciljem modernizacije zastarjele vojne opreme zemlje.

U saopštenju objavljenom u utorak navodi se da je ukupna vrijednost 12 novih borbenih bespilotnih letjelica Anka (UCAV) 300 miliona dolara.

Do sporazuma je došlo nakon što je indonezijski predsjednik Joko Widodo u julu upozorio svoju vladu da održava "zdrav" budžet jer je istakao preveliku potrošnju sigurnosnih agencija zemlje, uključujući ministarstvo odbrane.

U januaru je ministar odbrane Džakarte Prabowo Subianto zaključio ugovor vrijedan 800 miliona dolara o kupovini 12 borbenih aviona Mirage 2000-5, što je izazvalo kritike jer su smatrani prestarim.

Indonezija je u februaru takođe kupila 42 borbena aviona Rafale za 8,1 milijardu dolara, koji će se isplaćivati u fazama tokom nekoliko godina.

Prema vladinim podacima, sa 8,89 milijardi dolara, Ministarstvo odbrane ima najveća izdvajanja iz ukupnog budžeta zemlje ove godine.

Ugovor sa Turkish Aerospace Industries sa sjedištem u Ankari finaliziran je u februaru, a očekuje se da će dronovi biti isporučeni u roku od 32 mjeseca od potpisivanja.

Uključuje i simulatore za obuku i letenje, navodi se u saopćenju ministarstva odbrane.

Anka obavlja danonoćno izviđanje po svim vremenskim prilikama, otkrivanje i identifikaciju ciljeva, te obavještajne misije, sa mogućnošću autonomnog leta uključujući automatsko polijetanje i slijetanje.

Ranije ovog mjeseca, turski proizvođač dronova Baykar potpisao je sa Saudijskom Arabijom najveći odbrambeni ugovor u historiji Turkiye.

"Nova era"

Nakon najave Indonezije o kupovini, turski ambasador u Džakarti, Talip Kucukcan, rekao je da Turkiye i Indonezija imaju ogroman potencijal za saradnju u širokom spektru sektora, od odbrambene industrije do privrede.

"Počinje nova era", rekao je ambasador za Anadolu u intervjuu o odnosima između dvije zemlje, ističući da oblasti u kojima bi mogle pojačati saradnju uključuju "ekonomiju, obrazovanje, odbrambenu industriju, preradu sirovina i njihov transfer na globalnu tržišta, a moguće i uspostavljanje zajedničkog sigurnosnog kišobrana."

Ističući da je Indonezija sa 280 miliona stanovnika četvrta po veličini zemlja na svijetu i da je dom najviše muslimana, Kucukcan je rekao da je to zemlja ključna za Turkiye u vrijeme kada je geopolitička težina u svijetu prelazi na azijsko-pacifičku regiju.

"U tom smislu, važno je preispitati odnose između Indonezije i Turkiye i unaprijediti ih kroz strukturne reforme," dodao je Kucukcan.

Sklopljenim sporazumima u ovoj oblasti proteklih godina, proizvodi turske odbrambene industrije počeli su da ulaze u inventar indonezijske vojske, rekao je on.

Građevinski sektor Kucukcan je također istakao ekspertizu Turkiye u infrastrukturnim uslugama, s kompanijama koje su uvrštene među 50 najboljih u svijetu u građevinskom sektoru.

"Indonezija je zemlja koja je imala vanjskotrgovinski suficit od 50 milijardi dolara 2022. godine, ali su njene infrastrukturne potrebe prilično velike", dodao je.

"Ovo je važna oblast saradnje", rekao je diplomata, ističući da su turske kompanije preferirane u ovoj oblasti.

Jedna velika prilika za ulaganja u ovu zemlju jugoistočne Azije je izgradnja planiranog novog glavnog grada u njenoj provinciji Istočni Kalimantan.

"Ovo je projekat koji će koštati otprilike 30-40 milijardi dolara. Indonezijska vlada sama radi 20-25 posto toga. Ostatak otvara međunarodnim investitorima. Novi glavni grad znači (nove) infrastrukturne usluge, zgrade, navodnjavanje, životnu sredinu, energiju. Vidimo da su turske kompanije veoma atraktivne u svemu tome", rekao je on.

Trgovina i diplomatija

U bilateralnoj trgovini, dvije zemlje su postavile cilj od 10 milijardi dolara, napomenuo je Kucukcan, dodajući da je trenutni nivo na 3 milijarde dolara, a turski izvoz pokriva otprilike jednu šestinu ove brojke.

On je također ukazao na značajne pomake u diplomatskim odnosima, pri čemu su indonezijske vlasti nedavno pozvale turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u zvaničnu posjetu toj zemlji.

Prošlog mjeseca je također razgovarao turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan na sastanku Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u glavnom gradu Indonezije Džakarti.

Turkiye i Indonezija, koje sarađuju u međunarodnim organizacijama kao što su UN, Organizacija islamske saradnje (OIC), G-20, D-8 i blok MIKTA od pet nacija, također su nedavno pokazale da su spremne da bliže sarađuju u borbi protiv islamofobije.

TRT Balkan / agencije