Oženjen je s Dilek Imamoglu, s kojom ima kćer i dva sina.         Foto: AA

Dok se Turkiye priprema za lokalne izbore 31. marta, Ekrem Imamoglu očekuje drugi mandat za gradonačelnika Istanbula.

Aktuelni gradonačelnik 16-milionskog megapolisa Imamoglu, koji predstavlja glavnu opozicionu Republikansku narodnu partiju (CHP), suočava se s nizom izazova, a njegov mandat već je bio osporen kritikama koje proističu iz nekoliko neispunjenih izbornih obećanja do kontroverzi tokom njegovog petogodišnjeg mandata.

Kako je svoj mandat započeo s velikom pompom, ubrzo je došao pod lupu javnosti zbog donošenja niza kontroverznih mjera za urbanu transformaciju, razvoj stambenog prostora i upravljanje saobraćajem.

Imamogluov fokus na nacionalnu politiku, uključujući aktivno učešće u predsjedničkim predizbornim skupovima prošle godine, također je izazvao kritike budući da je biračko tijelo Istanbula smatralo da je pažnja svog gradonačelnika potpuno posvećena prikazivanju CHP-ovog predsjedničkog kandidata Kemala Kilicdaroglua u najboljem mogućem svjetlu, a da se odvrati od hitnih pitanja u gradu kao što su kao neorganizovani javni prevoz.

Usred debata o njegovim prioritetima i efikasnosti, Imamogluova kandidatura za novi mandat postavlja pitanja o budućnosti Istanbula.

Evo detaljnijeg pogleda na Imamoglua i njegovo gradonačelnikovanje:

Ko je Imamoglu?

Rođen 1970. godine u Trabzonu, Imamoglu je završio srednju školu u Trabzonu i diplomirao poslovnu administraciju na Univerzitetu u Istanbulu.

Sa zvanjem magistra ljudskih resursa i menadžmenta, karijeru je započeo 1992. godine u porodičnoj građevinskoj kompaniji, gdje je radio kao predsjednik Izvršnog odbora.

Bio je šef CHP-a za okrug Beylikduzu 2009. godine i izabran je za gradonačelnika Beylikduza 30. marta 2014. godine. Oženjen je s Dilek Imamoglu, s kojom ima kćer i dva sina.

Ispunjeno nekoliko izbornih obećanja

Uoči izbora za gradonačelnika 2019., Imamoglu je vodio kampanju na osnovu obećanja o smanjenju urbanog siromaštva i poboljšanju gradske infrastrukture, uključujući linije metroa i zelene površine.

Što se tiče urbane transformacije, Imamoglu je dao niz velikih obećanja u cilju poboljšanja uslova života stanovnika Istanbula. No, neke od ovih obaveza tek treba ispuniti, dok su neke od njih samo djelimično realizovane u proteklih pet godina.

Prema turskoj web stranici koja procjenjuje stopu ispunjenja obećanja datih tokom općinskih izbora 2019., Imamoglu je postigao samo sedam posto svojih obaveza.

Jedno od Imamogluovih obećanja bilo je da osigura garancije boravka i da riješi pitanja vlasništva nad imovinom.

Međutim, napredak na ovim frontovima od početka njegovog mandata ostaje nedovršen. Također se obavezao na izgradnju socijalnih stanova ne samo na periferiji grada, već i u centralnim područjima.

Preko KIPTAS-a, opštinske kompanije koja izvodi stambene projekte, obećao je da će proizvesti 100.000 novih jedinica tokom svog petogodišnjeg mandata, od kojih je 40 posto trebalo da bude označeno kao nekretnine za iznajmljivanje.

Međutim, prema zvaničnim podacima, samo 9.652 od tih stambenih jedinica je završeno. U sklopu projekta "Transformacije jedne zgrade", rekonstruisale bi se stambene zgrade u gradu koje su zahtijevale obnovu.

Međutim, u proteklih pet godina samo je jedna zgrada u Kadikoyu u centru grada doživjela obećanu transformaciju. Imamoglu je također dao opsežna obećanja da će se pozabaviti saobraćajnim zagušenjima, jednim od glavnih izazova najnaseljenijeg evropskog grada, Istanbula.

Još jedan početni fokus bio je na proširenju sistema metroa u Istanbulu, s ciljem izgradnje ukupno 630 km metro linija, uključujući planove za 11 novih linija uspinjača.

Na kraju pet godina, njegovo dostignuće u izgradnji metroa ostaje diskutabilno, sa zvaničnim najavama da je završeno samo 47 km metro linija, od kojih su većinu pokrenuli njegovi prethodnici, koji su pripadali AK Partiji. Neki analitičari osporavaju čak i ove brojke, tvrdeći da je završeno samo sedam kilometara.

Do sada, Istanbul ima 328 km dugačak metro sistem, od kojih 215 km upravlja općinska podružnica Metro Istanbul, što je znatno ispod Imamogluovog obećanja iz 2019. od 630 km. Kao rezultat toga, on je zapravo inaugurirao samo jednu od 11 linija uspinjača koje je obećao.

Imamoglu je također obećao besplatan parking za stanovnike u njihovim kvartovima, kao dio svoje posvećenosti ublažavanju tereta za građane.

On je takođe obećao da stanovnici više neće morati da plaćaju parking na ISPARK objektima u svojim naseljima, a obećao je i da će parkirališta u javnim ustanovama učiniti dostupnima javnosti i van redovnog radnog vremena.

Međutim, Istanbulci i dalje plaćaju ISPARK, čije su cijene u posljednjih pet godina skočile deset puta, dok je obećanje o novim parking prostorima za 100.000 vozila izostalo, jer je za vrijeme njegovog mandata dodano samo oko 30.000 novih parkinga.

Od zelene transformacije do jačanja infrastrukture, mnoga druga anketna obećanja koja su Imamoglua dovela do mjesta gradonačelnika 2019. tek treba da se ostvare.

On je, međutim, u potpunosti ili djelimično ispunio određena obećanja, poput obezbjeđenja besplatnog prevoza porodiljama u prve četiri godine nakon porođaja, otvaranja gradskih restorana po pristupačnijim cijenama, te pokretanja izgradnje sportskih dvorana, bazena i parkova.

Zvanični podaci koje je objavila Metropolitanska općina Istanbula također pokazuju da je preko 170.000 osoba koje traže posao osiguralo posao preko opštinskih centara za medijaciju.

Večera sa bivšim britanskim ambasadorom

Prije dvije godine, Imamoglu se suočio sa salvom kritika kada su se pojavile slike na kojima on večera s bivšim britanskim ambasadorom Dominicom Chilcottom u restoranu, dok se grad borio sa obilnim snježnim padavinama.

Kako su fotografije kružile društvenim mrežama, hashtag "#imamogluistifa" ("Imamoglu, ostavka" na turskom) je postao popularan, a korisnici su izrazili svoju frustraciju zbog očiglednog gradonačelnikovog odvajanja od problema s kojima se suočavaju građani. Imamoglu se branio saopćenjem na društvenim mrežama, tvrdeći da je bio u restoranu "u pauzi", nagovještavajući da je inače bio uključen u rad na pružanju pomoći građanima.

Kampanja za predsjedničke izbore 2023

Imamoglu je također održao nekoliko skupova prošle godine kako bi podržao predsjedničkog kandidata Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua, koji je izgubio utrku od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ovi skupovi u raznim gradovima širom Anadolije značili su da je morao napustiti Istanbul na nekoliko sedmica, što je izazvalo bijes među građanima Istanbula jer su se fokusirali na nacionalnu politiku. Da je Kilicdaroglu pobijedio na predsjedničkim izborima 2023., Imamoglu bi bio jedno od šest imena koje je predložio Nacionalni savez, za poziciju potpredsjednika.

TRT Balkan