Hotel, jedini iz Turkiye koji je uvršten na listu, osigurao je svoje mjesto među nekoliko najboljih hotela u svijetu.        Foto: AA

Hotel, jedini iz Turkiye koji je uvršten na listu, osigurao je svoje mjesto među nekoliko najboljih hotela u svijetu.

Ugrađen u drevne ruševine i pećine, "živi muzej" koji je potvrdio Relais & Chateaux pun je historijskih spomenika iz hetitskog, rimskog, seldžučkog i osmanskog perioda, koji su svi registrovani u Muzeju Nevsehira.

Časopis je naveo da nijedna od 34 sobe u odmaralištu nije ista, uključujući "Harem pećinu" ili "Božanski apartman", koji ima jedan od najboljih pogleda u regionu.

Nijedna od 34 sobe u odmaralištu nije ista, uključujući "Harem pećinu" ili "Božanski apartman", koji ima jedan od najboljih pogleda u regionu.         Foto: AA AA

Smješten u Uchisaru, na vrhuncu UNESCO-ove svjetske baštine Kapadokiji, u pokrajini Nevsehir u centralnoj Anatoliji, hotel muzej otvoren je 2003. godine.

"Najveći i najbolji apartmani čak uključuju i velike bazene", rekao je Jonathan Alder, jedan od 21 stručnjaka za putovanja koje je potvrdio Robb Report.

"Doručak je među najboljima koje sam ikada imao u životu, a večere su toliko dobre da nećete ni poželjeti razmišljati o drugom restoranu. Imaju čak i vlastitu vinariju izvan objekta, što cijelo iskustvo doista čini izvanrednim", dodao je Alder.

Stjenoviti plato

Tolga Tosun, generalni direktor hotela, rekao je: "U hotelu muzeju uvijek dajemo prednost svojoj misiji da ponudimo najviši nivo luksuza i usluge svojim gostima."

"Biti na tako uglednoj listi dokaz je predanog i strastvenog rada našeg tima", dodao je Tosun.

Kapadokija je poznata po svojim dolinama, visoravnima i brdima, bajkovitom krajoliku stožaca, stupova i dimnjaka nalik gljivama, tajanstvenim podzemnim gradovima, kućama uklesanim u stijene i kapelicama uklesanim u stijenama koje su koristili rani kršćani.

Stjenovita visoravan nastala je prirodnim procesima koji su trajali milione godina, a vjetar i kiša nagrizali su meke slojeve vulkanskog pepela i lave.

TRT Balkan / agencije