On je naglasio da su najhitnije potrebna skloništa, zdravstvena zaštita i sanitarije, te hrana i voda.     Foto: Reuters

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) u četvrtak je saopštila da su za Turkiye i Siriju pogođene zemljotresom potrebna veća sredstva jer su humanitarne potrebe sve veće.

Iz IFRC-a je saopšteno da je umjesto 200 miliona švicarskh franaka (CHF) potrebno 650 miliona CHF (oko 703 miliona dolara).

"Puni obim ovih zemljotresa i dalje nije potpuno poznat. Situacija na terenu se brzo mijenja, a potrebe rastu iz minuta u minut. Za preživjele, ovo su neki od najtežih trenutaka u njihovim životima i put do oporavka će biti dug", rekao je generalni sekretar IFRC-a Jagan Chapagain, koji boravi u posjeti Turkiye i Siriji.

On je naglasio da su najhitnije potrebna skloništa, zdravstvena zaštita i sanitarije, hrana i voda.

"Ljudi se suočavaju s velikom nevoljom - ključan je rani pristup podršci za mentalno zdravlje i psihosocijalnoj podršci", rekao je on.

Najmanje 38.044 osobe poginule su u dva snažna zemljotresa koja su 6. februara potresla južnu Turkiye.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su 11 provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

U susjednoj Siriji u zemljotresima je poginulo više od 3.600 osoba, a više od 14.000 je povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije