“Želimo da grčka vlada uvidi da nije moguće preživjeti stvaranjem napetosti i da preusmjeravanje nije isplativo“, poručio je Akar.      Foto: AA

Ministar odbrane Republike Turkiye Hulusi Akar izjavio je da ta zemlja zagovara dijalog, mir i dobrosusjedske odnose u Egejskom i istočnom Sredozemnom moru, ali da vlasti susjedne Grčke pokušavaju spriječiti i sabotirati konzultacije i razgovore o mjerama izgradnje povjerenja.

U pratnji vojnog vrha Turkiye, resorni ministar Akar posjetio je novi i najveći turski mornarički brod “TCG Anadolu“, a tom prilikom je podsjetio na prekinute konzultacijske sastanke delegacija Turkiye i Grčke.

“Ne samo da Grčka ne želi održati te pregovore, već ih također pokušava spriječiti i sabotirati“, rekao je Akar.

Ističući kako neki grčki političari i odbrambeni zvaničnici imaju za cilj prikriti lokalne probleme stalnim i svjesnim povećanjem napetosti s Turkiye, Akar je kazao da je Turkiye oprezna koliko god je to moguće.

Naglasio je da Atina pokušava prikazati probleme između Grčke i Turkiye kao pitanja vezana uz NATO, SAD i Evropsku uniju.

“Svi su sada svjesni grčkih trikova. Smatramo i očekujemo da će svi biti oprezniji u tom pogledu. Turkiye svoje tvrdnje temelji na pravnim činjenicama i konkretnim podacima. Unatoč tome, postoje mnogi razlozi povezani s Grčkom zbog kojih se ne dobivaju nikakvi rezultati. Trenutno ima mnogo skandala u Grčkoj. Tu je skandal prisluškivanja, migracija i korupcije“, kazao je Akar.

Naglasio je da je grčka javnost primijetila neuspjehe svoje vlade u istočnom Mediteranu, a da vlada u Atini želi sve to pokriti povećanjem napetosti s Ankarom.

“Želimo da grčka vlada uvidi da nije moguće preživjeti stvaranjem napetosti i da preusmjeravanje nije isplativo“, poručio je Akar.

Turski ministar Akar je odbacio tvrdnje da je Turkiye prijetnja i poručio je da njegova zemlja nikom nije prijetnja, već da je pouzdan, snažan i efikasan saveznik.

Turkiye je članica NATO-a više od 70 godina i upozorava na opetovane provokativne radnje i retoriku Grčke u regiji posljednjih mjeseci, uključujući naoružavanje otoka u blizini turskih obala koji su demilitarizirani prema ugovornim obvezama. Ankara smatra da takvi potezi osujećuju njezine dobronamjerne napore za mir.

TRT Balkan / agencije