Visoki zvaničnici MIT-a su se često sastajali sa strankama prije nego što se ova historijska operacija dogodila.          Foto: AA

Koordinacijom Nacionalne obavještajne službe Turkiye (MIT) u Ankari je jučer izvršena razmjena zatvorenika koja se smatra najvećom međunarodnom razmjenom te vrste još od Drugog svjetskog rata.

Neimenovani izvor saopćio je da je prvo u Ankaru sa sedam aviona dovezeno 26 osoba, i to dva aviona iz SAD-a i po jedan iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Norveške i Rusije.

Potom je deset tih osoba, uključujući dvoje maloljetnika, poslano u Rusiju, 13 osoba je poslano u Njemačku, a tri osobe u SAD.

Proces razmjene ovih 26 osoba iz zatvora u SAD-u, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Norveškoj, Rusiji i Bjelorusiji počeo je nakon što su Njemačka i Rusija zatražile od Republike Turkiye da im pomogne u tome.

Tursko vođenje pravedne i konstruktivne politike, posebno o rusko-ukrajinskom ratu, koraci koje je poduzela kako bi osigurala mir i stabilnost u međunarodnoj areni, te uspjeh Turkiye u posredovanju u ranijim operacijama bili su razlozi zašto su strane i ovog puta odabrale Turkiye za koordinaciju procesom.

Na prijedlog strana, koje su pokazale vjeruju iskustvu posredovanja Turkiye i odobrenjem turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, turski MIT je preuzeo vodeću ulogu u operaciji razmjene.

Visoki zvaničnici MIT-a su se često sastajali sa strankama prije nego što se ova historijska operacija dogodila. Tokom procesa, šef MIT-a Ibrahim Kalin je također bio u kontaktu sa svim stranama.

Nesuglasice i zahtjevi strana u vezi s razmjenom su prevaziđeni zahvaljujući MIT-ovim fer i konstruktivnim rješenjima. Svaki korak razmjene bio je pod kontrolom MIT-a.

MIT je preduzeo intenzivne sigurnosne mjere na aerodromu Esenboga jučer kada je operacija razmjene počela. Prvi je na arerodrom u Ankari sletio avion iz Slovenije. Potom su stigli i avioni iz Poljske, Norveške, Rusije, Njemačke i SAD-a.

Iz aviona je prvo izvedeno deset osoba koje je preuzela Rusija i koje su ukrcane u avion koji je iz Ankare letio za Moskvu. Potom je ruska strana pustila 16 osoba, od kojih su tri ukrcane u avion za Washington, a 13 ih je ukrcano u avion za Njemačku. Sve ove osobe su podvrgnute ljekarskoj kontroli i potvrđivanju identiteta.

Operacija je uspješno završena kada su tri aviona sa razmijenjenim osobama poletjela iz Ankare.

Nakon operacije, američki predsjednik Joe Biden telefonom je razgovarao i zahvalio turskom kolegi Erdoganu. I iz Kremlja je ruska strana zahvalila svima koji su dorinijeli da ova historijska operacija razmjene bude uspješno provedena u glavnom gradu Turkiye.

TRT Balkan / agencije