Iskusna bankarka Hafize Gaye Erkan naslijedit će Sahapa Kavcioglua na funkciji guvernera Centralne banke Turkiye.     Foto: AA

Iskusna bankarka Hafize Gaye Erkan naslijediće Sahapa Kavcioglua na funkciji guvernera Centralne banke Turkiye, objavio je Službeni glasnik u petak ujutro.

Erkan (41) je stekla diplomu industrijskog inženjerstva na istanbulskom Univerzitetu Bogazici, diplomirala je kao najbolji student diplomskog studija i doktorirala operativno istraživanje i finansijski inženjering na Univerzitetu Princeton.

Također je završila dva programa obuke iz oblasti menadžmenta na Harvard Business School i liderstva na Univerzitetu Stanford.

Vršila je dužnosti na brojnim visokim pozicijama u velikim kompanijama, te je bila ko-izvršna direktorica američke First Republic banke i članica Upravnog odbora Marsh McLennan, uslužne firme u oblastima rizika, strategije i osiguranja. Također je bila generalna direktorica investicione banke Goldman Sachs i članica odbora draguljarske firme Tiffany & Co.

Erkan, prva žena mlađa od 40 godina koja je vršila funkciju predsjednice ili izvršne direktorice u jednoj od 100 najvećih američkih banaka, našla se na listi "40 ispod 40" magazina "San Francisco Business Times" i "Crain New York Business".

Erkan je 2019. godine uvrštena na Crainovu listu "Zapažene žene u bankarstvu i finansijama" i na listu "Žena koje treba gledati“ američkog magazina "American Banker".

Erkan se može pohvaliti ekspertizom u bankarstvu, investicijama, upravljanju rizicima, tehnologiji i digitalnim inovacijama, a također je članica Savjetodavnog vijeća Odsjeka za operativno istraživanje i finansijski inženjering Univerziteta Princeton.

Nakon što je Kavcioglu imenovan na čelo Centralne banke u martu 2021. godine, Odbor za monetarnu politiku banke postepeno je snizio svoju referentnu kamatnu stopu sa 19 na 8,5 posto.

Prošle sedmice, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je također objavio da Mehmet Simsek nasljeđuje Nureddina Nebatija na funkciji ministra trezora i finansija Turkiye.

Na ceremoniji primopredaje, Simsek je rekao da "Turkiye nema drugog izbora nego da se vrati na racionalno tlo".

“Naša glavna politika će biti podrška našoj Centralnoj banci u borbi protiv inflacije kroz fiskalnu politiku i strukturne reforme koje treba provesti", pojasnio je Simsek.

TRT Balkan / agencije