Guterres imenovao Sinirlioglua za specijalnog koordinatora za Afganistan

Guterres imenovao Sinirlioglua za specijalnog koordinatora za Afganistan

Bivši ambasador Turkiye u UN-u dat će preporuke za rješavanje trenutnih izazova u Afganistanu
"Sinirlioglu donosi preko četiri decenije iskustva u međunarodnim poslovima i diplomatiji", navodi se u saopštenju UN-a.      Foto: AA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres imenovao je u utorak bivšeg turskog ambasadora Feriduna Sinirlioglua za svog specijalnog koordinatora koji će pružiti nezavisnu procjenu o tome kako se nositi s talibanima u Afganistanu.

Savjet bezbjednosti je u martu zatražio od Guterresa da provede i pruži preporuke usmjerene ka budućnosti za integrisani i koherentan pristup među relevantnim političkim, humanitarnim i razvojnim akterima u rješavanju trenutnih izazova s kojima se Afganistan suočava.

"Sinirlioglu donosi preko četiri decenije iskustva u međunarodnim poslovima i diplomatiji", navodi se u saopštenju UN-a.

Dodaje se da se tokom svoje karijere bavio političkim, humanitarnim, razvojnim pitanjima i pitanjima ljudskih prava, te da je stručan i da je posredovao u područjima kao što su Bliski istok i Sjeverna Afrika, Evropa, Sjeverna Amerika i Azija, uključujući Afganistan.

Sinirlioglu je prethodno bio ministar vanjskih poslova Turkiye u privremenoj vladi 2015. kao i ambasador Turkiye u UN-u od 2016. do 2023. godine.

TRT Balkan / agencije