Ambasador Girgin zahvalio je članovima tima na trudu i želji da pomognu narodu Turkiye.     Foto: AA

Grupa od još 11 obučenih spasilaca i medicinara s područja Kantona Sarajevo otputovala je u srijedu navečer u Turkiye kako bi pomogla stanovništvu pogođenom razornim zemljotresom.

Grupu, koju čine licencirani spasioci i medicinari pri Gorskoj službi spašavanja Kantona Sarajevo, s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu na put ka Turkiye ispratili su ambasador Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Enver Hadžiahmetović.

Ambasador Girgin zahvalio je članovima tima na trudu i želji da pomognu narodu Turkiye, koji je suočen s jednom najvećih katastrofa u posljednjih 100 godina.

Adi Vrabac, pripadnik Gorske službe Kantona Sarajevo, kazao je kako grupa koja kreće na put za Turkiye ima značajna iskustva i kako vjeruju da će biti od pomoći narodu Turkiye.

"Imamo značajno iskustvo u spašavanju u urbanim sredinama. Nadamo se da ćemo svojim znanjem biti od pomoći", rekao je Vrabac, te dodao:

"Ko spasi jedan život spasio je čovječanstvo. Nama je čast biti od pomoći, u tom smislu svakako postoji i određena odgovornost i mi smo svjesni gdje idemo."

Dodao je kako je njihov tim obučavala turska agencija TIKA te kako je ovo određeni način da se oduže Republici Turkiye.

Ministar Hadžiahmetović podsjetio je kako su ranije danas već poslali grupu od 20 momaka te kako je ovo drugi kontingent spasilaca.

"Mi smo danas bili u ambasadi Republike Turske. Imali smo i sjednicu Vlade Kantona Sarajevo gdje smo stavili na raspolaganje svoje spasilačke službe i medicinske ekipe", rekao je Hadžiahmetović, napominjući kako je ovo prvi korak koji poduzima Kanton Sarajevo.

"Već naredni dan će biti veća ekipa s medicinskim vozilima. Četrdeset-pedeset medicinskih radnika s opremom bi trebali krenuti kopnenim putem za Tursku", rekao je ministar Hadžiahmetović.

Dodao je kako će naredne sedmice poduzeti više aktivnosti za slanje kako materijalne pomoći tako i pomoći u vidu neophodne robe, poput ćebadi i šatora.

Do sada je ukupno 140 spasilaca s područja Bosne i Hercegovine otputovalo u zemljotresom pogođenu Turkiye. Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) jučer i danas poslala je 42 spasioca, Gorska služba spašavanja FBiH 45, Gorska služba spašavanja Novi Grad Sarajevo 25, te su za Turkiye otišla još 22 pripadnika Civilne zaštite RS-a.

Od posljedica razornih zemljotresa na jugu Turkiye život je izgubilo najmanje 9.057 ljudi, a povrijeđeno je 52.979.

Najmanje 2.802 osobe su poginule, a 5.035 je povrijeđeno u Siriji nakon niza snažnih zemljotresa u Turkiye.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.

TRT Balkan / agencije