U okviru odluke Vrhovne izborne komisije (YSK), glasačke kutije su postavljene u 151 predstavništvu i 16 centara u 73 zemlje.     Foto: AA

“Ove godine svjedočili smo velikom interesiranju građana iz inostranstva gdje su pokazali rekordnu izlaznost na izborima. Naime, YSK je saopćila da je na izborima glasalo 1,8 miliona birača što čini 53 posto od ukupnog broja birača koji iznosi 3,5 miliona“, kazao je u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju (FENA) ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

Dodao je da je izlaznost na izbore 2014. godine bila oko 18 posto, dok je na izborima koji su održani 2018. godine glasalo gotovo 50 posto birača. Zapravo ove brojke su puno veće kada je riječ o izlaznosti u Turkiye. Na izborima 2018. godine glasalo je 86 posto birača, čime je Turkiye rangirana među prvima u svijetu.

“Kao i sva ostala diplomatska predstavništva i mi pridajemo veliki značaj demokratskim pravima svojih građanima i želimo da pristupe političkom životu na najlakši mogući način. U Bosni i Hercegovini imamo oko 3.000 registriranih birača, pretpostavljamo da je kao i u drugim zemljama gotovo polovina njih glasala na posljednjim izborima“, kaže Girgin.

Pojašnjava da su biračka vijeća dostavila zvanične brojeve Vrhovnoj izbornoj komisiji, a biračko vijeće se sastoji od dva državna službenika, od kojih je jedan predsjednik vijeća, dok ostale članove postavljaju političke partije.

“Naši građani koji žive u Bosni i Hercegovini, glasali su u našoj ambasadi u Sarajevu, te generalnim konzulatima u Mostaru i Banjoj Luci u periodu od 5. do 7. maja, a birališta su bila otvorena od 9 do 21 sat. Na ovim izborima prvi put se moglo glasati u Banjoj Luci i Mostaru“, dodaje turski ambasador.

Napominje da je Ambasada Turkiye u saradnji s lokalnim organima osigurala sigurne i mirne izbore za svoje građane, pripremili su pravnu infrastrukturu koja je predviđena od strane Vrhovne izborne komisije te su poduzeli sve potrebne mjere da izbori prođu bez problema.

“U Bosni i Hercegovini su izbori na svim biračkim mjestima protekli bez problema, a zabilježena je velika izlaznost. Izborni proces su nadgledali i oni koji su bili zaduženi od strane različitih političkih partija“, rekao je Girgin.

Glasački listići koji su smješteni u zapečaćene vreće dostavljene su u Turkiye putem diplomatskih kurira koje su nadgledali nadzornici političkih partija, onako kako je predvidjela Vrhovna izborna komisija.

Turski ambasador u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin kazao je u izjavi za FENA-u da će glasovi iz inostranstva biti prebrojani 14. maja skupa s glasovima iz Turkiye, dodajući da su ovi izbori pokazali da je turski narod u inostranstvu imao veće interesiranje da glasa na izborima.

TRT Balkan / agencije