Domaćin 60. generalne skupštine ABU-a bio je Južnokorejski radiodifuzni sistem, a održana je u Seulu od 31. oktobra do 1. novembra 2023. godine.     Foto: Twitter/Zahid SOBACI

Generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci izabran je za predsjednika Azijsko-pacifičke radiodifuzne unije (ABU) tokom 60. Generalne skupštine sindikata.

"Moj izbor za predsjednika ABU-a je značajan za cilj Turkiye da postane vodeća zemlja u svim oblastima", rekao je Sobaci, dodajući da je predsjedavanje ABU-om posebno zahvalno jer se poklapa sa 100. godišnjicom Republike.

Sastanak 60. generalne skupštine ABU-a, najveće svjetske radiodifuzne unije sa oko 3,5 milijardi gledalaca i 246 članova iz 65 zemalja, bio je domaćin Južnokorejskog radiodifuznog sistema i održan je u Seulu od 31. oktobra do 1. novembra 2023. godine.

“Turkiye mora nastaviti svoj uspon i ojačati svoju poziciju vodeće nacije. 'Stoljeće Turkiye' obuhvata različite oblasti, uključujući unutrašnju politiku, vanjsku politiku, energetiku, životnu sredinu, ekonomiju, industriju, obrazovanje i tehnologiju”, rekao je Sobaci.

“Ovaj period označava ambiciozne ciljeve Turkiye i njenu odlučnost da ih ostvari. Stoga predsjedavanje ABU-om možemo smatrati korakom i doprinosom u postizanju ciljeva koje je Turkiye postavila u međunarodnoj medijskoj areni”, rekao je.

"TRT govori svijetu o svijetu"

Novoizabrani predsjednik ABU-a i generalni direktor TRT-a također je naglasio važnost kanala koje vodi turska javna televizija, Turska radio-televizijska korporacija (TRT).

„S kanalima kao što su TRT World i TRT Arabi, zajedno s našim međunarodnim platformama za digitalne vijesti, transformisali smo se u radiodifuznu instituciju koja govori svijetu o svijetu“, rekao je Sobaci.

“Ostvarujući ovu misiju, nismo zanemarili svoje obaveze. Nastojali smo da predstavimo razvoje, sukobe i probleme širom svijeta iz pravednije perspektive”, rekao je.

“Imali smo za cilj da budemo glas svjetske savjesti, glas onih koji su često ignorisani. U svjetlu nedavnog masakra u Palestini, nastojali smo to provesti u praksi.”

Tokom Sobacijevog mandata kao predsjednika ABU-a, TRT će biti domaćin 61. sastanka generalne skupštine ABU-a u Istanbulu, koja se očekuje u oktobru 2024. godine.

TRT Balkan / agencije