Fidan je kazao da Turkiye napreduje sigurnim koracima uz svijest da velike promjene zahtijevaju strateško strpljenje i snažnu volju.     Foto: AA

Turkiye se sprema za proslavu 100. godišnjice proglašenja Republike, a ministar vanjskih poslova Hakan Fidan poručio je da je vizija te zemlje da bude među svjetskim akterima u izgradnji sistema.

“Naša vizija je da Turkiye učinimo jednim od aktera izgradnje sistema u Stoljeću Turkiye. Doći ćemo do ovog velikog cilja predviđanjem i oblikovanjem promjena“, rekao je Fidan u obraćanju turskim ambasadorima.

Turki ambasadori okupili su se u glavnom gradu Ankari na 14. Ambasadorskoj konferenciji kako bi razgovarali o regionalnom i međunarodnom razvoju, globalnim trendovima i aktuelnim izazovima i prilikama.

“Radićemo sa drugim zemljama na uspostavljanju efikasnog i inkluzivnog međunarodnog sistema koji obuhvata čovječanstvo, eliminiše globalne nepravde, rješava ekonomske nejednakosti i proizvodi mir, bezbjednost, stabilnost i prosperitet“, rekao je Fidan.

Fidan je kazao da Turkiye napreduje sigurnim koracima uz svijest da velike promjene zahtijevaju strateško strpljenje i snažnu volju.

“Provodeći ove korake, mi ćemo djelovati u skladu sa četiri osnovna strateška cilja. To su uspostavljanje mira i sigurnosti u našem regionu, uspostavljanje naših vanjskih odnosa na strukturnoj osnovi, razvijanje okruženja prosperiteta i unapređenje naših globalnih ciljeva“, poručio je Fidan.

Šef turske diplomatije Fidan je naglasio da su najveća prijetnja sigurnosti, miru i stabilnosti u regiji terorističke organizacije i druge proxy grupe.

“Zajedno sa svim našim relevantnim institucijama, nećemo dozvoliti da terorističke organizacije i snage iza njih otvore oči u našoj zemlji i u našem regionu, bez obzira da li se te terorističke grupe zovu FETO, PKK/YPG ili ISIS. Nećemo im ostaviti prostor za djelovanje, nećemo im dozvoliti da dođu do daha“, poručio je Fidan.

On je rekao da će Turkiye nastaviti da se bori protiv terorista jačanjem svojih vojnih, obavještajnih i tehnoloških sposobnosti kod kuće, istovremeno osiguravajući efikasnu saradnju sa prijateljima u inostranstvu.

TRT Balkan / agencije