Na upit novinara, Fidan je kazao da Turkiye ne želi gledati vojne udare koji se u posljednjim godinama događaju u Africi.     Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izjavio je da Turkiye želi povećati investicije u Alžiru i da nailazi na maksimalnu saradnju sa vlastima te afričke države.

Fidan Se u Ankari sastao s alžirskim kolegom Ahmedom Attafom, a nakon sastanka istakao je da su tursko-alžirski bilateralni odnosi izrasli u strateške i da su u usponu, ponajviše zahvaljujući vizijama i diplomatiji koju vode lideri te dvije zemlje.

“Razgovarali smo konkretno koji može biti pozitivan doprinos saradnje Turkiye i Alžira u rješavanju problema u Africi, šta se može učiniti i politički i ekonomski, koje se strategije u Africi mogu pratiti u pogledu tursko-alžirske ekonomske i industrijske saradnje, posebno zajedničke proizvodnje i zajedničkog izvoza“, rekao je Fidan.

Najavio je da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u narednim mjesecima posjetiti Alžir.

Na upit novinara, Fidan je kazao da Turkiye ne želi gledati vojne udare koji se u posljednjim godinama događaju u Africi.

Fidan je također kazao da se Turkiye u proteklih 20 godina otvorila prema Africi i da je sistemskim radom povećala broj ambasada na tom kontinentu sa 12 na 46.

"Naravno, našu politiku i praksu zemlje cijene. Oni vide da Turkiye nema namjeru da kolonizira ili dominira. Razvili smo model saradnje zasnovan na dobrovoljnoj saradnji koji dijeli mogućnosti koje imamo s njima, ali i stvara mogućnosti za sve strane u Africi. Nastavljamo da to uspješno implementiramo“, poručio je Fidan.

Ministar vanjskih poslova Alžira Attaf istakao je da je imao veoma korisne i prijatne razgovore sa turskim kolegom Fidanom i drugim zvaničnicima Turkiye.

“Mogu reći da su odnosi Turkiye i Alžira u zaista velikom iskoraku i razvoju, kako na političkom tako i na ekonomskom planu“, naglasio je Attaf.

Ističući da je u posljednje tri godine u odnosima dvije zemlje napravljen značajan napredak, Attaf je rekao da je to historijski uspon.

TRT Balkan / agencije