Turkiye je spremna da nastavi dijalog sa susjedom Grčkom "bez preduvjeta", izjavio je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.     Foto: AA

"Turkiye je spremna da nastavi dijalog sa susjedom Grčkom bez preduvjeta", izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

"Spremni smo da nastavimo dijalog sa susjednom Grčkom bez preduvjeta i da razvijamo odnose na osnovu zajedničkih interesa u svim oblastima", rekao je Fidan na konferenciji za novinare s grčkim kolegom Georgeom Gerapetritisom u glavnom gradu Ankari.

Prema njegovim riječima probleme mogu rješavati na osnovu međunarodnog prava, poštujući zajednička prava i interese.

"Ankara i Atina imaju različita mišljenja o Egejskom i Mediteranskom moru", rekao je turski ministar vanjskih poslova Fidan i dodao da su se dogovorili za nove pristupe rješavanju problema.

"Turkiye je ušla u novu i pozitivnu eru u odnosima s Grčkom", rekao je on.

Grčki ministar vanjskih poslova Gerapetritis je rekao da će mjere izgradnje povjerenja i razgovori između Turkiye i Grčke uskoro početi.

"Dogovorili smo se da nastavimo pozitivnu agendu", rekao je grčki ministar koji boravi u jednodnevnoj radnoj posjeti glavnom gradu Turkiye.

On je dodao da se očekuje se da će dvije zemlje održati sastanak Savjeta za saradnju na visokom nivou prije kraja godine, prvi takav sastanak u posljednjih sedam godina.

Susjedi Turkye i Grčka iz raznih razloga decenijama imaju turbulentne odnose. Uprkos tome što je 2021. došlo do određenih poboljšanja u odnosima, razna otvorena pitanja i dalje postoje.

Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, protestovala je protiv ponavljanja provokativnih akcija i retorike Grčke u regiji posljednjih godina, uključujući naoružavanje ostrva u blizini turskih obala koja su demilitarizovana prema dugogodišnjim sporazumima, navodeći da takvi potezi osujećuju njene napore u dobroj namjeri ka miru. ​​​​

TRT Balkan / agencije