Fidan je također istakao da je zahvaljujući ovoj inicijativi više od 33 miliona žitarica i prehrambenih proizvoda stiglo na međunarodna tržišta.     Foto: AP

Nijedna druga opcija ne može biti alternativa crnomorskoj inicijativi za žito jer nosi rizike, izjavio je u petak turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, koji boravi u zvaničnoj posjeti ukrajinskom glavnom gradu Kijevu.

"Znamo da se trenutno traže alternativni načini za izvoz žitarica. Međutim, također vidimo da ovi načini ne mogu biti alternativa prvobitnoj inicijativi i da nose rizike", rekao je Fidan na konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Dodao je da Turkiye nastavlja napore da oživi sporazum o crnomorskom koridoru za žito prije nego što njegovi dobici budu izgubljeni.

Također je istakao da je zahvaljujući ovoj inicijativi više od 33 miliona žitarica i prehrambenih proizvoda stiglo na međunarodna tržišta.

"Zbog toga ćemo nastaviti da se uključimo u dijalog sa svim stranama na svim nivoima", dodao je Fidan.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u dogovoru o crnomorskom žitu, rekavši da ruski dio sporazuma nije sproveden. Tražila je popuštanje bankarskih ograničenja i mogućnost da isporuči svoje đubrivo prije povratka sporazumu.

Moskva se više puta žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica.

Ankara je poduzela intenzivne napore za obnovu sporazuma postignutog u julu 2022. godine, a također je pozvala Kijev i Moskvu da okončaju rat pregovorima.

"Oživljavanje ove inicijative je prioritet za Turkiye. Ova inicijativa zauzima posebno mjesto za globalnu sigurnost hrane i humanitarne napore", rekao je Fidan, dodajući da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posao obavlja "veoma sistematski".

On je također zahvalio Ukrajincima na njihovoj "konstruktivnoj podršci" po tom pitanju.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je rekao da njegova zemlja i Turkiye imaju "zajedničke napore da ponovo pokrenu ovu inicijativu."

Govoreći o posredničkim naporima Turkiye, Kuleba je rekao da su mnoge zemlje od početka izrazile spremnost da igraju ulogu u okončanju ovog rata.

"Ali vrlo malo njih je uspjelo barem nešto učiniti i najveći uspjeh koji smo do sada imali zapravo pripada Turkiye. Mislim da ova činjenica govori sama za sebe o naporima koje Turkiye ulaže u mirno rješavanju sukoba", dodao je.

"Oni (Turkiye) su dokazali svoj kvalitet svojim djelima, a ne riječima", dodao je Kuleba.

Čestitajući Ukrajini 32. godišnjicu nezavisnosti, Fidan je ponovio podršku Turkiye teritorijalnom integritetu te zemlje.

"Naši odnosi sa našim strateškim partnerom Ukrajinom nastavljaju da se poboljšavaju uprkos ratu," dodao je on.

Turski ministar je takođe zahvalio Ukrajini što je poduzela korake za jačanje prava krimskih Tatara.

Ističući da će Turkiye uvijek stajati uz Ukrajinu, Fidan je rekao:

"Naročito ćemo nastaviti podržavati fizički oporavak Ukrajine."

Kuleba je rekao da su razgovarali i o NATO-u, dodajući se unapređenje odnosa između Ukrajine i Turkiye se nastavlja na svim nivoima.

"Turkiye je za nas važna članica NATO-a", rekao je Kuleba, dodajući da će se odnosi dalje razvijati.

Turkiye je priznala nezavisnost Ukrajine 1991. godine, a bilateralni odnosi su 2011. godine dobili status strateškog partnerstva.

Ankara često podržava teritorijalni integritet i suverenitet zemlje i ne priznaje nezakonitu aneksiju Krima.

TRT Balkan / agencije