Billstrom je tom prilikom čestitao Fidanu, koji je prošle sedmice imenovan na dužnost ministra vanjskih poslova.      Foto: AA Archive

Ministri vanjskih poslova Turkiye i Švedske Hakan Fidan i Tobias Billstrom složili su se o neophodnosti dodatnih razgovora nakon sastanka stalnog zajedničkog mehanizma između dviju zemalja.

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye saopćilo je da je šef turske diplomacije Fidan švedskom kolegi Biistromu u današnjem telefonskom razgovoru kazao da su potrebni konkretni koraci kako bi se postigao napredak u nastojanju Švedske da se pridruži NATO-u.

Billstrom je tom prilikom čestitao Fidanu, koji je prošle sedmice imenovan na dužnost ministra vanjskih poslova.

Turkiye je odobrila članstvo Finske u NATO-u, ali u slučaju švedskog zahtjeva za prijem u NATO Ankara čeka da se Stockholm pridržava trilateralnog memoranduma potpisanog prošle godine u Madridu kako bi se riješila zabrinutost Ankare za sigurnost.

Švedska je u novembru prošle godine donijela zakon protiv terorizma, nadajući se da će Ankara odobriti kandidaturu Stockholma za pridruživanje NATO-u. Novi zakon, koji je na snazi ​​od 1. jula, omogućuje vlastima da krivično gone pojedince koji podržavaju terorističke organizacije.

Turski zvaničnici rekli su kako se nadaju da će zakon zabraniti manifestacije podrške terorističkim organizacijama poput PKK-a.

Ministri vanjskih poslova nekoliko zemalja nedavno su kazali kako se nadaju da će Turkiye odobriti kandidaturu Švedske prije samita NATO-a zakazanog za sljedeći mjesec u glavnom gradu Litve Vilniusu.

TRT Balkan / agencije