U Ministarstvu vanjskih poslova govorio je o izraelskim napadima na Gazu i humanitarnoj pomoći opkoljenoj palestinskoj enklavi.     Foto: AA

Turkiye preduzima niz novih mjera prema Izraelu sve dok ne dozvoli dopremu pomoći stanovnicima Gaze i ne proglasi primirje, kazao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

U Ministarstvu vanjskih poslova govorio je o izraelskim napadima na Gazu i humanitarnoj pomoći opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Povodom izraelskog odbijanja zahtjeva Turkiye da pošalje zračnu pomoć u Gazu preko Jordana, rekao je: "Nema izgovora da Izrael blokira naš pokušaj isporuke zračne pomoći stanovnicima Gaze koji se bore s glađu. Suočeni sa ovom situacijom, odlučili smo da preduzmemo niz novih mjera protiv Izraela".

Naveo je da su posljednji dani ramazana, svetog mjeseca muslimana, i da drama u Gazi traje već šest mjeseci.

Fidan je istakao da je čak i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN), koje je do sada šutjelo, odlučilo da Izrael treba proglasiti prekid vatre, te poručio da su se, uprkos tome, izraelski napadi nastavili tokom mjeseca ramazana.

Ističući da ovaj nehuman stav i dalje ranjava savjest cjelokupnog svjetskog javnog mnijenja, a posebno muslimana, Fidan je istakao da Turkiye od prvog dana izraelskih napada nije ostala bez odgovora na dešavanja u palestinskoj enklavi.

Fidan je naglasio da su pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zauzeli najkorektniji i najhrabriji stav i da su stali uz svoju palestinsku braću, te da su uložili napore da međunarodna zajednica i islamske zemlje zauzmu zajednički stav prema Izraelu.

Navodeći da su bili uspješni u tom pogledu, Fidan je rekao: "Danas cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje dan kada će izraelske vlasti odgovarati pred licem pravde. Po prvi put u historiji, svi osuđuju Izrael i osuđuju njegove zločine".

Fidan je rekao da je pomoć koju je Turkiye poslala Egiptu da bi se morem i iz zraka dopremila u Gazu premašila 42.000 tona, a Turkiye je na današnji dan jedna od prve dvije zemlje koje šalju najviše pomoći Gazi.

Navodeći da je deveti brod pomoći na putu, Fidan je rekao da se humanitarna pomoć u Gazu već neko vrijeme dostavlja padobranima preko Jordana.

TRT Balkan / agencije