"Očigledno je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokušava uvući regiju u rat kako bi osigurao vlast", rekao je Fidan.     Foto: AA

Turkiye i druge zemlje regiona ne žele da drugi unose vlastite sukobe u ovo geografsko područje, rekao je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

"Mi, kao zemlje regiona, ne želimo da treće strane unose svoje sukobe u naše geografsko područje", rekao je Fidan na konferenciji za novinare zajedno sa katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem u Dohi.

"Ponavljamo da bi potezi Izraela mogli izazvati regionalni rat. Prošla sedmica je pokazala da takav rizik još uvijek postoji", rekao je on, misleći na napad iranskih dronova i projektila na Izrael, koji je podstakao strah od regionalnog rata.

"Očigledno je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokušava uvući regiju u rat kako bi osigurao vlast", rekao je Fidan.

Visoki turski diplomata rekao je da Turkiye "nastoji ostvariti rješenje o dvije države" i čini diplomatske napore kako bi to i postigla.

Fidan je kazao da je razgovarao i s predsjednikom političkog biroa Hamasa Ismailom Haniyehom, koji se nalazi u Kataru.

"Zvaničnici Hamasa rekli su mi da će ukinuti oružano krilo i nastaviti kao politička stranka kada se uspostavi palestinska država", rekao je Fidan.

Al Thani je kazao da Katar vodi diplomatske napore za Pojas Gaze, koji pati od izraelskih napada od 7. oktobra 2023. godine.

"Uloga Turkiye u rješavanju krize je ključna," dodao je Al Thani.

TRT Balkan / agencije