Fidan je kazao da se takvi napadi ne mogu opravdavati slobodom izražavanja.          Foto: AA Archive

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto se u Budimpešti sastao s turskim kolegom Hakanom Fidanom i razgovarao o nizu bilateralnih i regionalnih tema.

Szijjarto je nakon sastanka kazao da Mađarska i Turkiye dalje razvijaju bilateralne odnose, a da će Turkiye uskoro biti među najjačim državama svijeta.

“Uloga Turkiye je mnogo veća u ovom novom dobu. Njema uloga je veoma važna, ne samo za Mađarsku, već i za Evropu u pogledu sigurnosti“, kazao je Szijjarto.

Šef mađarske diplomatije je osudio nedavne napade na Kur'an u Evropi i kazao da je neprihvatljiv bilo kakav napad na vjerske simbole i vrijednosti.

“Mađarska je kršćanska zemlja. Nama je neprihvatljivo skrnavljenje svetih knjiga bilo koje religije“, poručio je Szijjarto.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan je kazao da Ankara najoštrije osuđuje opetovane napade na Kur'an u Evropi i da je u ozbiljnim razgovorima sa međunarodnim akterima, islamskim zemljama i zemljama u kojima se takvi napadi događaju.

Podsjetio je da je Turkiye pokrenula niz inicijativa za suzbijanje takvih pojava i da je Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava definiralo napade na Kur'an kao djelo vjerske mržnje.

“Sve je počelo spaljivanjem knjiga u Evropi. Kao i sada, spaljivane su pod nadzorom države. Koncentracioni logori nakon spaljivanja knjiga, a znamo šta se dalje dogodilo“, kazao je Fidan.

Fidan je kazao da se takvi napadi ne mogu opravdavati slobodom izražavanja.

Szijjarto i Fidan su razgovarali i o procesu integracije Turkiye u Evropsku uniju, kao i o drugim važnim pitanjima za odnose i saradnju Ankare i Budimpešte.

TRT Balkan / agencije