Fidan je u Istanbulu razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Mauritanije Muhammedom Salimom Merzukom o bilateralnim i regionalnim temama, a u obraćanju novinarima komentirao je i sutrašnju Erdoganovu posjetu Iraku.     Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Hakan Fidan najavio je da će tokom predstojeće posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Iraku biti potpisano više od 20 sporazuma o saradnji u različitim oblastima.

Fidan je u Istanbulu razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Mauritanije Muhammedom Salimom Merzukom o bilateralnim i regionalnim temama, a u obraćanju novinarima komentirao je i sutrašnju Erdoganovu posjetu Iraku.

Erdogan nakon 12 godina prvi put posjećuje susjedni Irak, a sa najvišim iračkim zvaničnicima će se sastati u Bagdadu i Erbilu.

“Naš cilj je da se postigne trend odnosa u kojima je moguća regionalna stabilnost, prosperitet i razvoj, da na taj način unesemo institucionalizaciju u naše odnose i da damo sve od sebe da razvijemo red i prosperitet u regionu“, rekao je šef turske diplomatije.

Fidan je kazao da Turkiye želi dalje razvijati saradnju sa Irakom u svim oblastima, uključujući sigurnost, energetiku, poljoprivredu, vodoprivredu, poljoprivredu, zdravstvo i obrazovanje.

“Završili smo preliminarne dogovore za implementaciju i potpisivanje više od 20 sporazuma tokom posjete našeg predsjednika sutra“, kazao je Fidan.

On je najavio da će se Erdogan u Bagdadu sastati s iračkim premijerom Muhammadom Shiya al-Sudanijem i sa iračkim predsjednikom Abdullatifom Rashidom.

TRT Balkan / agencije