Fidan: Južni Kavkaz može postati region mira, stabilnosti i prosperiteta

Fidan: Južni Kavkaz može postati region mira, stabilnosti i prosperiteta

U Bakuu je održan deveti trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turkiye, Azerbejdžana i Gruzije.
U Bakuu je održan deveti trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turkiye, Azerbejdžana i Gruzije.        Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Hakan Fidan izjavio je da Južni Kavkaz ima potencijal da postane region mira, stabilnosti i prosperiteta.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon devetog trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Turkiye, Azerbejdžana i Gruzije u Bakuu, Fidan je izrazio zahvalnost domaćinima i naglasio važnost ovog trilateralnog mehanizma u rješavanju zajedničkih interesa i izazova.

Fidan, gruzijski kolega Ilia Darchiashvili i azerbejdžanski ministar vanjskih poslova Jeyhun Bayramov, nastavljaju mehanizam trilateralnih razgovora s ciljem promovisanja regionalne stabilnosti, mira i prosperiteta.

Fidan je istakao ekonomske poremećaje uzrokovane pandemijom COVID-19, koji i dalje imaju negativan utjecaj na transport i lance snabdijevanja, kao i humanitarne i ekonomske troškove tekućeg sukoba između Ukrajine i Rusije.

U kontekstu intenziviranih izraelskih napada na Palestince, šef turske diplomacije je kazao da masakr u Gazi i dalje razotkriva sve slabosti međunarodnog sistema.

Izrazio je zabrinutost zbog humanitarne krize u Pojasu Gaze i pozvao na hitan prekid vatre kako bi se omogućila humanitarna pomoć. Naglasio je važnost rješenja dvije države za trajni mir na Bliskom istoku i ponovio predanost Turkiye poboljšanoj saradnji kroz trilateralne i bilateralne odnose.

“Predstoji prava prilika da se Južni Kavkaz transformiše u područje mira, stabilnosti i zajedničkog prosperiteta“, naglasio je Fidan i ukazao na neophodnost dodatnog unapređenja saradnje i međusobnog razumijevanja.

Fidan je također istakao važnost punog operativnog kapaciteta željezničke pruge Baku - Tbilisi - Kars, kao i strateški značaj Crnog mora u regionalnoj sigurnosti, ekonomiji, energetici i transportu.

Čestitao je Azerbejdžanu na domaćinstvu 29. konferencije Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, ističući važnost osiguranja trajnog mira na Južnom Kavkazu za globalnu sigurnost i povezanost.

Azerbejdžansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je na društvenoj mreži X da su ministri vanjskih poslova Turkiye, Azerbejdžana i Gruzije potpisali Deklaraciju o rezultatima devetog trilateralnog sastanka u Bakuu.

Azerbejdžanski ministar Bayramov je istakao da je okončanjem armenske okupacije Karabaha Azerbejdžan postavio temelje za regionalni mir i stabilnost.

“Azerbejdžan dosljedno demonstrira političku volju i podržava intenzivne direktne pregovore i očekuje potpisivanje mirovnog sporazuma s Armenijom što je prije moguće“, rekao je Bayramov.

Naglasio je da Azerbejdžan, Turkiye i Gruzija trenutno vode plodnu regionalnu ekonomsku saradnju, sa značajnim regionalnim i globalnim ekonomskim projektima.

Bayramov je također istakao da su ovi projekti ključni za podsticanje trgovinskih veza između Istoka i Zapada.

"Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev pridaje poseban značaj regionalnoj saradnji Azerbejdžan - Gruzija - Turkiye“, istakao je Bayramov.

Gruzijski ministar Darchiashvili je rekao da je tokom sastanka informirao kolege o detaljima procesa integracije Gruzije u Evropsku uniju.

Naglasio je da će projekti saradnje tri zemlje ojačati njihov odnos.

“Želim da istaknem da je ovaj format jedan od najefikasnijih i najuspješnijih mehanizama regionalne saradnje. Ova platforma, posebno u svjetlu trenutnih globalnih i regionalnih izazova, omogućava nam da ostanemo informirani o potrebama regiona“, zaključio je Darchiasvili.

TRT Balkan / agencije