Fidan je kazao da je izraelsko posjedovanje nuklearnog oružja bila poznata, ali nepriznata tajna dugi niz godina, činjenica koje su svi svjesni, ali niko je nije priznao.      Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izrazio je u subotu zabrinutost da bi izraelsko kontinuirano posjedovanje nuklearnog oružja moglo pojačati utrku u nuklearnom naoružanju, što bi dovelo do nepovoljne situacije.

"Trenutno izraelsko posjedovanje nuklearnog oružja, zajedno s neuspješnom denuklearizacijom regije, eskalirat će utrku u nuklearnom naoružanju, što će dovesti do povećane nuklearizacije u regiji. Ovo nije povoljna situacija ni za regiju ni za svijet", rekao je Fidan u intervjuu za Al Jazeeru.

On je kazao da je izraelsko posjedovanje nuklearnog oružja bila poznata, ali nepriznata tajna dugi niz godina, činjenica koje su svi svjesni, ali niko je nije priznao.

"Vidimo da je Izrael razvio svoju nuklearnu sposobnost time što nije postao strana Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, a također znamo da je dobio značajnu podršku SAD-a i Europe u tom pogledu. Dakle, ovo nije tajna", navodi Fidan.

Turski ministar je istaknuo potrebu potpune denuklearizacije regije ili drugih zemalja kako bi se poduzele mjere za jačanje njihove sigurnosti, istaknuvši hitnost pronalaženja rješenja za ključno strateško pitanje.

Naglašavajući značajan napredak postignut tokom Arapsko-islamskog vanrednog samita održanog u Rijadu prošle sedmice, Fidan je istakao da je to bila prekretnica u poticanju saradnje i solidarnosti među muslimanskim zemljama.

"Muslimanske zemlje trenutno su ujedinjene u akcijsku grupu koju čine Turkiye, Indonezija, Nigerija, Jordan, Egipat, Katar i Saudijska Arabija. Predstavnici bi trebali započeti diplomatske napore u raznim glavnim gradovima počevši od sljedeće sedmice", rekao je Fidan.

Ponavljajući da Turkiye ne priznaje Hamas kao terorističku organizaciju, Fidan je rekao: "Naš predsjednik je također izjavio, ja to ponavljam, ne priznajemo Hamas kao terorističku organizaciju. "

"Hamas je stranka koja djeluje unutar palestinskog državnog sistema. Mi smo država koja priznaje državu Palestinu, a zajedno s nama priznaje je gotovo 140 zemalja. Stoga ne klasificiramo stranke koje djeluju unutar bilo koje države kao 'terorističke organizacije ili ne'. Hamas je realnost Palestine, to je pokret koji je nastao u uvjetima okupacije. Mislimo da kada se okupacija eliminira i Palestina normalizira, organizacije poput Hamasa će se vratiti normalnom životu", rekao je Fidan.

TRT Balkan / agencije