"EU ne može biti globalni akter bez Turkiye", rekao je Hakan Fidan, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa s Varhelyijem.     Foto: AA

"Odnosi Turkiye i Evropske unije ne trebaju biti talac interesa pojedinih zemalja", izjavio je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan nakon sastanka s evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyiem, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Ankari.

"EU ne može biti globalni akter bez Turkiye", rekao je Hakan Fidan, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Varhelyijem.

Dodao je da Turkiye očekuje da EU pokaže potrebnu volju i hrabrije djeluje kako bi unaprijedili odnose.

"Nema promjena u turskoj perspektivi za članstvo u Evropskoj uniji, tu je snažna politička volja", rekao je Fidan.

Odgovarajući na pitanje o nedavnim sukobima između arapskih plemena i terorističke grupe PKK/YPG u istočnoj Siriji, Fidan je uputio poziv SAD-u da "okonča politike kojima su Arapi u regiji stavljeni pod pritisak preko terorista YPG-a".

"Oslikavanje YPG terorističke grupe kao legitimne mora da se završi, ili su sukobi koje vidimo (u Deir ez-Zoru) samo početak", dodao je turski ministar vanjskih poslova.

Od 27. augusta prekinuta je okupacija terorističke organizacije PKK/YPG u 33 sela u ruralnim područjima pokrajina Deir ez-Zor, Raqqe, i Hasakaha, te u distriktu Manbij u Halepu.

Varhelyi, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Ankari kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima i saradnji, rekao je kako smatra da se odnosi između EU-a i Turkiye mogu poboljšati nakon uspostavljanja nove vlade u Ankari.

Ističući da su odnosi sa Turkiye oduvijek bili od ključnog značaja, Varhelyi je rekao da je EU bio zajedno uz turski narod i zemlju i kada se radilo o migrantskoj krizi i sanaciji posljedica razornih zemljotresa te da su zajedno odgovarali na dešavanja u toj strateški važnoj regiji i susjedstvu.

“Kako je rekao i uvaženi ministar Fidan, Republika Turkiye je naš prijatelj“, kazao je Varhelyi.

TRT Balkan / agencije