Fidan je rekao da je Turkiye u tački gdje se spajaju tri kontinenta.       Foto: AA

Efikasno, održivo funkcionisanje energetskih i transportnih koridora bez učešća Turkiye nije moguće, izjavio je u petak turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će projekat razvojnog puta koji se proteže od iračke provincije Basre do turske granice ući u fazu implementacije za nekoliko mjeseci.

"Nadamo se da ćemo za nekoliko mjeseci preći u fazu provedbe Projekta razvojnog puta, koji je od velike važnosti za prosperitet i stabilnost na Bliskom istoku", istakao je Fidan na Kongresu Svjetskog turskog poslovnog vijeća (DTIK) u Istanbulu.

Turkiye i Irak rade na izgradnji kopnenog i željezničkog transportnog koridora od iračke provincije Basra do turske granice.

Osvrćući se na sporazum o ekonomskom koridoru Indija - Bliski istok - Evropa potpisan na samitu G-20 u New Delhiju prošle sedmice, Fidan je rekao da su "oni, u tački gdje se spajaju tri kontinenta, otvoreni za svaki plan koji promoviše saradnju".

"Međutim, treba znati da u našem regionu nije moguć efikasan i održiv rad energetskih i transportnih koridora bez učešća Turkiye", izajvio je Fidan.

Naveo je da transkaspijski međunarodni transportni put, koji povezuje turski svijet s Evropom preko Kaspijskog mora, i razvojni put koji će prolaziti kroz Irak do Turkiye, naglašavaju centralnu ulogu Turkiye.

TRT Balkan / agencije