Fidan-Braže: Turkiye i Latvija jačaju odnose u odbrambenoj industriji

Fidan-Braže: Turkiye i Latvija jačaju odnose u odbrambenoj industriji

Turkiye ponovila očekivanja za jačanje saradnje u borbi protiv terorističke organizacije FETO.
Zahvalivši Latviji na podršci koju pruža procesu integracije Turkiye u Evropsku uniju, Fidan je rekao da je članstvo u 27-članom bloku strateški cilj za Ankaru.            Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Hakan Fidan izjavio je danas da će Ankara dodatno ojačati saradnju s Latvijom u odbrambenoj industriji.

“Mi ćemo ojačati našu saradnju na ovom polju konkretnim projektima“, rekao je Fidan na konferenciji za novinare nakon što se u Ankari sastao sa zajedno sa šeficom latvijske diplomatije Baibom Braže.

Fidan je kazao da je neophodno i jačanje saradnje u borbi protiv terorizma.

“Naročito u borbi protiv terorističke organizacije FETO. Želio bih još jednom izraziti naše očekivanje za čvršćom saradnjom i preduzimanje konkretnih koraka“, rekao je Fidan.

On je istakao odlučnost Turkiye da nastavi borbu protiv ove terorističke organizacije koja je odgovorna za pokušaj vojnog puča u Turkiye 15. jula 2016. godine.

Zahvalivši Latviji na podršci koju pruža procesu integracije Turkiye u Evropsku uniju, Fidan je rekao da je članstvo u 27-članom bloku strateški cilj za Ankaru.

Ističući da Turkiye ima političku volju da razvija odnose sa EU-om na konstruktivan i na rezultat fokusiran način, Fidan je naglasio da od Unijije očekuje da pokaže jasan stav u tom pogledu.

Fidan je također pozvao na prekid izraelskog rata u Gazi i Libanu.

“Izrael ne može postići mir i sigurnost ubijajući civile“, rekao je Fidan i dodao da međunarodna zajednica mora podržati palestinske napore da uspostave vlastitu državu na svojoj teritoriji, da uspostave mir u Izraelu i na cijelom Bliskom istoku.

TRT Balkan / agencije