Šefica bugarske diplomatije je kazala da Bugarska snažno podržava proces prijema Turkiye u Evropsku uniju.     Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Hakan Fidan izjavio je danas da nedavna intervencija mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na Kipru još jednom pokazuje da je njihova praksa nespojiva sa osnivačkim duhom UN-a.

“Nedavni događaji su, nažalost, još jednom pokazali kako neke prakse UN-a na ostrvu zapravo nisu u skladu s osnivačkim duhom UN-a“, rekao je Fidan na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Bugarske Marijom Gabrijela u Ankari.

Fidanove primjedbe uslijedile su nakon što su mirovne snage UN-a na Kipru (UNFICYP) prošle sedmice intervenisale u radovima na izgradnji puta koji treba povezati selo kiparskih Turaka Pile u tampon zoni sa ostatkom Turske Republike Sjeverni Kipar (TRSK).

Proširenje puta je strateški važno za stanovnike jer će im dati više mogućnosti da stignu do Pila, gdje zajedno žive Turci i kiparski Grci. Administracija kiparskih Grka i UN protive se projektu.

Fidan je također kazao da Turkiye upozorava da je civilno i vojno prisustvo UN-a na ostrvu u nedostatku unutrašnje koordinacije, dodajući da Ankara ne pozdravlja iznenadno gomilanje vozila UN-a u tampon zoni.

“Mislimo da su UN izgubile neutralnost po ovom pitanju“, kazao je Fidan i poručio da će Turkiye nastaviti podržavati TRSK na svim poljima, uključujući i njegovo priznavanje u cijelom svijetu.

Šef turske diplomacije kazao je da je sa bugarskom ministricom Gabriel razgovarao o bilateralnim odnosima, procesu integracije Turkiye u Evropsku uniju, kao i o drugim regionalnim i međunarodnim temama.

“Integracije Turkiye u EU nudi nove mogućnosti i uniji i regiji. Preporučujem evropskim liderima da iskoriste novi prozor mogućnosti prije nego što se zatvori“, poručio je Fidan.

Šefica bugarske diplomatije je kazala da Bugarska snažno podržava proces prijema Turkiye u Evropsku uniju.

Ističući da je došla u posjetu Ankari u izuzetno važnom periodu ozbiljnih izazova za cijelu regiju i svijet, Gabriel je kazala da su otvoreno razgovarali o svim strateškim pitanjima i interesima Bugarske i Turkiye.

TRT Balkan / agencije