“Ovo je značajna prekretnica u našim naporima da postignemo ciljeve održivog razvoja UN-a“, rekao je Altun.     Foto: AA

Šef Direkcije za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun izjavio je da se Republika Turkiye nametnula kao vođa pokreta “nula otpada“ (Zero Waste) za rješavanje globalnih ekoloških problema.

“Zahvaljujući vodstvu i inicijativi prve dame Emine Erdogan, koja predvodi nacionalnu mobilizaciju na ovom polju od 2017. godine, Turkiye se pojavila kao lider globalnog „zero -waste pokreta“, naveo je Altun u članku za Al-Jazeeru.

Altunova poruka uslijedila je nakon što je Generalna skupština UN-a prošle sedmice jednoglasno usvojila rezoluciju o inicijativi za “nula otpada“ koju je predstavila Turkiye.

“Ovo je značajna prekretnica u našim naporima da postignemo ciljeve održivog razvoja UN-a“, rekao je Altun.

Projekt “Zero Waste“ pokrenula je prva dama s ciljem isticanja važnosti takve prakse u borbi protiv klimatske krize.

Projekt je dobio međunarodnu pozornost s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom koji je izrazio svoju zahvalnost prvoj dami Turkiye tokom konferencije u New Yorku u septembru.

Altun je rekao da je taj pokret rezultirao bezbrojnim inicijativama i projektima unutar Turkiye, od kojih su neki već stekli međunarodno priznanje.

“Turkiye pozitivno pridonosi svim međunarodnim naporima u suočavanju s ogromnim izazovima koje pred čovječanstvo postavljaju klimatske promjene“, rekao je Altun, dodajući da njegova zemlja podiže svijest na nacionalnoj i globalnoj razini.

Altun je poručio da, unatoč svoj nestabilnosti u međunarodnom sistemu, Turkiye ostaje predana radu s istomišljeničkim nacijama prema održivijoj budućnosti.

TRT Balkan / agencije