"Četrnaesti maj je bio dan kada se manifestovala volja našeg cijenjenog naroda", kazao je Altun.     Foto: AA

Čelnik Direkcije za komunikacije predsjednika Turkiye Fahrettin Altun objavio je poruku nakon izbora za predsjednika i članove parlamenta u Turkiye.

"Četrnaesti maj je bio dan kada se manifestovala volja našeg cijenjenog naroda. Naš narod je rekao svoju riječ i pokazao put kojim će se ići. Neka nam je svima sretno. Napredovat ćemo zajedno u solidarnosti i miru i bićemo primjer cijelom svijetu", kazao je Altun na društvenim mrežama.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turkiye (YSK) Ahmet Yener izjavio je da je, prema podacima prikupljenim do 9:45 po lokalnom vremenu (8:45 po srednjoevropskom), aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osvojio 49,40 posto, a opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu 44,96 posto glasova.

Yener je u obraćanju novinarima iznio najnovije podatke o rezultatima izbora za predsjednika i parlament, održanim u nedjelju.

"Od ukupno 192.214 glasačkih kutija u zemlji, do 9:45 sati otvoreno je 192.187, što je oko 99 posto. Trenutno u zemlji nije otvoreno još 27 glasačkih kutija. U inostranstvu je dosad od 9.594 glasačke kutije otvoreno 8.065. U inostranstvu još nije otvoreno 1.529 glasačkih kutija, a dosad je u inostranstvu otvoreno 84,06 posto glasačkih kutija", kazao je Yener te dodao:

"Prema ovim podacima, do 9:45 sati Recep Tayyip Erdogan osvojio je 49,40 posto glasova, Kemal Kilicdaroglu 44,96 posto, Sinan Ogan 5,2 posto, a Muharrem Ince 0,44 posto glasova."

Građani Turkiye jučer su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turkiye.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turkiye, u 73 države i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

TRT Balkan / agencije