Turkiye je ključna tranzitna tačka za migrante koji žele preći u Evropu.      Foto: Reuters

Evropska komisija usvojila je u ponedjeljak paket vrijedan 220 miliona eura za poboljšanje nadzora istočne granice Turkiye.

S najnovijim paketom, podrška EU za izbjeglice u Turkiye i za upravljanje turskom granicom ove je godine dostigla 1,2 milijarde eura.

"Ova sredstva su dio dodatnih tri milijarde eura, najavljenih u junu 2021, nakon Evropskog vijeća, za nastavak pomoći EU izbjeglicama u Turkiye između 2021. i 2023", navodi se u saopćenju Komisije.

Komisija je napomenula da se paketi pomoći odobreni u 2022. godini sastoje od četiri programa, uključujući novčanu pomoć za podršku izbjeglicama, projekte koji implementiraju tursku strategiju zapošljavanja i održivi socijalno-ekonomski program za izbjeglice, program komplementarne mreže socijalne sigurnosti u hitnim slučajevima (ESSN) usmjeren na osiguranje gotovine starijim i hendikepiranim izbjeglicama, te za mjere granične kontrole.

Prema riječima Olivera Varhelyija, EU komesara za susjedstvo i proširenje, paket pokazuje posvećenost EU-a radu s Turkiye dok ta zemlja nastavlja da "ugošćuje izbjeglice i rješava tokove neregularnih migracija".

"Radujemo se nastavku ovog važnog rada s Turkiye u skladu sa izjavom iz marta 2016, uključujući pojačane napore da se zaustave neregularni migracijski tokovi, poveća broj preseljenja i nastavi povratak sa grčkih ostrva", rekao je Varhelyi, navodi se u saopćenju.

Varhelyi je dodao da ćemo "kao novi element, raditi na podršci obezbjeđivanju istočnih granica Turkiye kako bismo spriječili neregularnu migraciju, mobilizirajući 220 miliona eura, kroz isporuku najsavremenije opreme za nadzor."

Prema sporazumu o migraciji iz 2016. između Brisela i Ankare, Turkiye je dužna da primi sve neregularne tražioce azila koji stignu na grčka ostrva sa turskog tla. Zauzvrat, EU je pristao da preseli sirijske izbjeglice iz Turkiye službenim putem.

U saopštenju se dodaje da je blok mobilizirao 9,5 milijardi eura za izbjeglice i zajednice domaćina u Turkiye od 2015. godine.

Turkiye je ključna tranzitna tačka za neregularne migrante koji žele da pređu u Evropu i započnu nove živote, posebno one koji bježe od rata i progona u svojim zemljama.

Turkiye je već primila četiri miliona izbjeglica, više od bilo koje druge zemlje na svijetu, i poduzima nove sigurnosne mjere na svojim granicama kako bi na human način spriječila priliv migranata.

TRT Balkan / agencije