Erdogan je kazao da će u Kahramanmarasu biti izgrađeno 77.057 stanova i 30.310 kuća koja se porušene u zemljotresu.       Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je ceremoniji početka izgradnje novih stambenih zgrada u zemljotresima pogođenim južnim regijama te zemlje te je poručio da će izgradnja biti gotova za godinu i da će žrtve zemljotresa dobiti nove domove u tom roku.

Danas je počela izgradnja stambenih zgrada u zemljotresima pogođenih 11 južnih turskih regija, a Erdogan je prisustvovao skupu u Kahramanmarasu, regiji koja je najteže pogođena februarskom katastrofom.

“Zemljotres je možda uništio naše domove i nanio nam bol, ali ova katastrofa neće oduzeti našu volju za uspjehom, odlučnost da ostvarimo viziju Stoljeće Turkiye“, poručio je Erdogan.

On je kazao da će u Kahramanmarasu biti izgrađeno 77.057 stanova i 30.310 kuća koja se porušene u zemljotresu.

“U roku od godinu dana ćemo izgraditi i nove domove predati našim građanima koji na to imaju pravo nakon zemljotresa“, kazao je Erdogan.

Ističući kako Turkiye nanovo gradi ono što je porušeno u zemljotresima, poplavama i klizištima, Erdogan je kazao da će biti ponovo izgrađeni svi porušeni objekti, uključujući i poslovne zgrade, škole, bolnice i industrijske zone.

On je i ovom prilikom odao počast svim smrtno stradalim od posljedica katastrofa na jugu Turkiye te poručio da će Turkiye raditi još više i još bolje zbog žrtve koju je podnijela.

Ističući kako je već počela izgradnja oko 18.000 stambenih jedinica, Erdogan je kazao da će u roku od godine biti izgrađeno 319.000 takvih jedinica, a da će ukupno u konačnici biti izgrađeno ukupno 650.000 stambenih jedinica.

TRT Balkan / agencije