On je podsjetio da je u Palestini ubijeno 13.000 djece, žena i staraca, dok je 100-200 mrtvih na izraelskoj strani predstavljeno kao rezime cijele slike.     Fot: AA

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se čini da su i njemački predsjednik Steinmeier i kancelar Scholz posebno zabrinuti samo za situaciju s Hamasom, jer nedavni razvoj događaja pripisuju isključivo napadu Hamasa 7. oktobra, umjesto da situaciju posmatraju kao cjelinu.

"U odgovoru smo im jasno stavili do znanja da Izrael smatramo terorističkom državom", rekao je turski predsjednik Erdogan dok je u subotu odgovarao na pitanja novinara na povratku iz Njemačke, gdje se sastao sa njemačkim zvaničnicima kako bi razgovarali o napadima Izraela na Gazu, kao i tursko-njemačkim odnosima.

On je podsjetio da je u Palestini ubijeno 13.000 djece, žena i staraca, dok je 100-200 mrtvih na izraelskoj strani predstavljeno kao rezime cijele slike.

Dvostruki standardi

Erdogan je kritikovao činjenicu da su akcije Izraela u svakom slučaju opravdane i da im zapadne zemlje pružaju neograničenu podršku.

"Na kraju krajeva, oni na akcije Izraela gledaju kao na samoodbranu, ali ne vide otpor Palestine kao samoodbranu", rekao je.

"Raselili su stanovništvo Gaze sa sjevera na jug, a bombardovali su iz zraka, mora i kopna sa svih strana. Preovlađujuća ideologija u regionu, počevši od Theodora Herzla pa sve do danas, je eliminacija i brisanje Palestinaca iz te zemlje", dodao je on.

Borba sa dezinformacijama

Osvrćući se na invaziju Sjedinjenih Država na Irak 2003. godine uz lažni izgovor oružja za masovno uništenje, rekao je: "danas Izrael pokušava na sličan način legitimirati svoju agresiju i okupaciju raznim lažima."

"Oni ulažu napore da prikriju ratne zločine koje su počinili u Gazi izmišljenim izgovorima. Izrael je te zločine počinio namjerno, ne nesvjesno ili greškom. Svi masakri su pomno isplanirani, precizirajući kako i gdje će se ubijati žene, muškarci i djeca”, dodao je.

Pozivajući se na dezinformacije koje se dešavaju od 7. oktobra, Erdogan kaže "oni su otišli dalje od širenja laži putem korisnika društvenih medija i sada koriste svoje službene izjave da propagiraju neistine".

Na snazi ​​od 7. oktobra, Borbeni centar za dezinformacije u okviru Direkcije za komunikacije, razotkrio je laži izraelskih zvaničnika, podijelio istinu na međunarodnom nivou i otkrio više od 100 laži koje su širile izraelske vlasti, objasnio je predsjednik Erdogan novinarima.

"Demaskiramo Izrael i gradimo značajan međunarodni pritisak protiv njih. Izraelske izjave više ne kruže lako u medijima. Direktno smo razotkrili preko 100 laži koje su podijelili i iznijeli izraelski zvaničnici, osiguravajući da postanu vijest u međunarodnim medijima", dodao je.

Bolesnici od raka dovedeni u Turkiye

Nekoliko pacijenata oboljelih od raka evakuirano je iz Gaze i u srijedu su otputovali s vojnog aerodroma u sjeveroistočnom Egiptu na liječenje u Turkiye.

Dijagnoze 27 pacijenata iz Gaze koji su dovezeni u Turkiye su potvrđene i njihovo liječenje je u toku, navodi se u izjavi turskog ministra zdravlja Fahrettina Koca u subotu.

Što se tiče ovog pitanja, predsjednik Erdogan je rekao: "Poduzimamo brojne korake za Gazu, s našim primarnim fokusom na inicijative u zdravstvu. Dolazak 27 pacijenata oboljelih od raka u našu zemlju samo je dio pitanja, stvarni broj pacijenata je mnogo veći. Već ih ima stotine onih kojima je potrebna hirurška intervencija."

"Naše bolnice su dostupne. Samo nam dozvolite da ih evakuišemo. Hajde da ih dovedemo u naše bolnice, obezbijedimo liječenje i vratimo ih nazad", dodao je.

Pomoć opkoljenoj Gazi

Predsjednik Erdogan je naglasio važnost trajnog mira, rekavši "najprikladniji korak za Gazu je trenutni prekid vatre, a naš prioritet će biti uspostavljanje trajnog mira zajedno s prekidom vatre. Kada se primirje postigne, učinit ćemo sve što je potrebno da Izrael nadoknadi uništenje koje je izazvao."

"Nastojat ćemo obnoviti oštećenu infrastrukturu u Gazi, ulažući napore za rekonstrukciju škola, bolnica, vodovodnih i energetskih objekata", dodao je on.

Kako je Gaza od 7. oktobra u teškoj humanitarnoj krizi, "Održavanje graničnog prijelaza Rafah otvorenim je od najveće važnosti. On je postao spas za Gazu, izdržavajući tamošnje civile i nevine živote", rekao je on.

"Naša pomoć, iako ograničena, uspijeva doći do naše braće i sestara tamo. Izrael pokušava opstruirati ovu pomoć, osuđujući Gazu na glad i žeđ, ponekad blokirajući prolaz pomoći."

Ponovio je da Turkiye održava angažman s međunarodnim humanitarnim organizacijama i Ujedinjenim narodima kako bi osigurala dotok pomoći u Gazu.

Neproliferacija nuklearnog oružja

Podstičući da, budući da Izrael nije potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, u početku nije vezan njegovim pravilima, rekao je: „Zemlje članice mogu zatražiti mehanizam za verifikaciju od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju za nuklearnu sigurnost. Trenutno pokrećemo ovaj proces."

"Unapjeđenje ovog pitanja je ključno za balansiranje strateških interesa u regionu. Nastavit ćemo vršiti pritisak odavde. Mi, kao Turkiye, upućujemo ovaj poziv. Izraelsko nuklearno oružje mora se bez odlaganja temeljito pregledati. Mi ćemo to pratiti. Apelujem na svjetsku javnost da ne dopusti da se ova stvar zaboravi”, dodao je.

Hamas i Izrael drže taoce

Kako se talačka kriza nastavlja, predsjednik Erdogan je procijenio ovo pitanje: "Hamas već iznosi svoje uslove, koji uključuju oslobađanje nezakonito zatočene djece, majki i očeva s izraelske strane. Uznemirujuće je smatrati da je izraelska vlada dosegla mjesto gdje zatvaraju djecu od 5 godina."

"Izraelski pristup u Gazi izgleda kao neselektivno ubijanje, uključujući i vlastite građane", dodao je, ističući da su izraelske porodice izgubile nadu u vlastitu vladu.

Eurofighter avioni

Na pitanje da li je Njemačka spremna da se obaveže na prodaju aviona Eurofighter Ankari, Erdogan je rekao da se kancelar Scholz "uopšte nije miješao u ovo pitanje".

“Drugim riječima, nije komentarisao da li će dati ili ne dati Eurofighter. Naš odgovor smo već dali jasno. Ako nam daju ove avione, daju ih; ako nemaju, zar nemamo druga vrata na koja možemo pokucati? Imamo dosta”, rekao je Erdogan, ističući da Turkiye ima mnogo alternativa u slučaju da dogovor s Eurofighterom propadne.

On je podsetio da se ranije, kada SAD nisu Turkiye obezbedile sisteme protivvazdušne odbrane, Ankara okrenula Rusiji i nabavila S400.

Kada su u pitanju tursko-grčki odnosi, Erdogan je izrazio želju za njihovim unapređenjem. „Želimo smanjiti neprijatelje i povećati prijatelje, nadamo se da ćemo preduzeti ovaj korak. Sasvim je normalno da interesi dvije važne i susjedne zemlje u regionu budu u istom pravcu”, rekao je Erdogan.

Erdogan je naveo da davanjem prioriteta bilateralnom dijalogu neće biti problema koje oni ne mogu riješiti u regionu.

TRT Balkan