Erdogan je odgovarao na pitanja novinarke CNN Internationala Becky Anderson, govoreći o različitim temama od izbornog procesa do vanjske politike.     Foto: TRT World

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u intervjuu za CNN International kako je Turkiye na izborima pokazala snagu demokratije, te kako se nada da ga narod neće iznevjeriti ni u drugom krugu.

Erdogan je odgovarao na pitanja novinarke CNN Internationala Becky Anderson, govoreći o različitim temama od izbornog procesa do vanjske politike.

"Sve izbore u koje ste ulazili u zadnjih 20 godina lako ste dobivali, a na izborima ste rušili rekorde. Prvi put u povijesti Turkiye izbori su došli do drugog kruga. Koliko se ugodno sada osjećate?", upitan je Erdogan, na što je odgovorio:

"Na izborima koji će se održati sljedeće nedjelje, vjerujem da će moj narod pokazati snagu turske demokratije, kao što je i u prethodnom krugu izlaznost bila 90 posto. Ovo je vrlo značajan procenat izlaznosti. Ne postoji nešto slično u svijetu. I od ovih izbora se nadam da nas moj narod neće iznevjeriti."

Na podsjećanje novinarke kako je osudio američkog predsjednika Joe Bidena, koji ga je nazvao autokratom, Erdogan je kazao: "Je li moguće da je diktator osoba koja ide u drugi krug? Istina je sljedeća: Narodni savez ući će u parlament s 322 zastupnika, a njegov prvi čovjek ide u drugi krug. Kakva je to diktatura?"

Na pitanje da li će, ako ponovo bude izabran, sarađivati s Bidenom, Erdogan je rekao:

"Bez ikakve sumnje. Radit ću s gospodinom Bidenom. Ako se Biden promijeni, radit ću s onim ko ga zamijeni."

Tokom razgovora bilo je riječi o rusko-ukrajinskom sukobu.

"U ovom trenutku Zapad nije zauzeo uravnotežen pristup. Drugim riječima, uravnotežen pristup zemlji poput Rusije bio bi mnogo tačniji. Dok ja razvijam ili održavam ove odnose s gospodinom Putinom, Zapad je trebao učiniti isto, jer trebamo jedni druge danas u svijetu. Drugim riječima, sastajem se s gospodinom Putinom na isti način na koji se sastajem sa svakom zemljom na Zapadu u ovom trenutku", rekao je turski predsjednik.

Erdogan je naveo primjer Crnomorskog žitnog koridora, za koji je istakao kako su ga učinili korisnim ne samo zapadnim nego i afričkim zemljama.

"Gledajte, sada smo produžili razdoblje izvoza žitarica za još dva mjeseca od 18. maja. Kako je ovo funkcioniralo? To je bilo zahvaljujući našim posebnim odnosima s gospodinom Putinom", pojasnio je Erdogan.

Erodgan je u intervjuu za "CNN International" izjavio kako u sjevernoj Siriji pripremaju stambene projekte koji će omogućiti da se gotovo milion izbjeglica vrati u njihovu zemlju.

Na pitanje novinara u vezi s pozivima opozicije na masovnu deportaciju sirijskih izbjeglica iz Turkiye, Erdogan je istaknuo kako se “s tim nije moguće složiti”.

"Ali mogu reći da turske nevladine organizacije sada rade ozbiljan posao u smislu obnove u sjevernoj Siriji. Oni grade kuće. Ove kuće su izgrađene kako bi se Sirijci u Turkiye mogli vratiti u svoju domovinu", rekao je Erdogan, te nastavio:

“Sada poduzimamo još jedan korak. Zapravo, pripremili smo i neke projekte vezane za stambenu izgradnju u Siriji za povratak gotovo milion izbjeglica u njihovu zemlju. Ovo su prilično kvalitetni projekti. Zajedno s ovim projektima, osigurat ćemo da se sirijske izbjeglice vrate u svoje zemlje, u svoje domovine."

Odgovarajući i na pitanje je li moguća obnova odnosa sa šefom sirijskog režima Basharom al-Assadom, Erdogan je rekao:

“Iznio sam neke primjedbe o tome. Bio sam prijatelj s porodicom Assad. Sastajali smo se kao porodica. Bili smo u takvoj poziciji. Nažalost, zbog nekih kasnijih događaja, došlo je do prekida naših bliskih odnosa. Uznemirila nas je i ta pauza.”

Upitan o Assadovom zahtjevu od Turkiye da povuče svoju vojsku iz Sirije, Erdogan je rekao:

“Imamo više od 900 kilometara granice i postoji stalna teroristička prijetnja s tih granica našoj zemlji. Jedini razlog zašto imamo vojnu prisutnost na granici je borba protiv terorizma. To je jedini razlog."

Erdogan je rekao da se Turkiye neće povući iz Sirije jer se “teroristička prijetnja nastavlja”. ​​​​​​​

Cijeli Erdoganov intervju na CNN Internationalu bit će emitiran tokom dana.

TRT Balkan / agencije