Erdogan: Vojna vježba "Efes 2024" zasnovana na očuvanju mira

Erdogan: Vojna vježba "Efes 2024" zasnovana na očuvanju mira

Na velikoj vojnoj vježbi učestvuje 11.000 učesnika iz 45 država.
Erdogan je naglasio da Turkiye vodi intenzivnu diplomatiju na svim poljima.          Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da aktuelna velika vojna vježba turskih oružanih snaga "Efes 2024" nije usmjerena protiv bilo koje države, već da je zasnovana na očuvanju mira.

"Nijedna zemlja nije ciljana u okviru vježbe 'Efes 2024', to je vježba zasnovana na očuvanju mira", rekao je Erdogan u obraćanju tokom vježbe koja je u zapadnoj provinciji Izmir okupila blizu 11.000 učesnika iz 45 država, uključujući BiH i zemlje regije.

Ističući kako je ova vježba prilika za korištenje novih turskih odbrambenih sistema, Erdogan je kazao da će prvi put biti testirana 33 domaća sistema.

Predsjednik Turkiye je također ukazao na značaj rasta odbrambene industrije zemlje.

"Prošle godine smo dostigli 5,5 milijardi dolara izvoza odbrane s 230 vrsta proizvoda poslanih u 185 zemalja i potpisali smo nove ugovore u vrijednosti od 10,24 milijarde dolara", rekao je on.

Erdogan je naglasio da Turkiye vodi intenzivnu diplomatiju na svim poljima.

"Poduzeli smo mnoge važne korake u diplomatiji da povećamo broj naših prijatelja. Nadamo se da ćemo nastaviti ovim putem s novim inicijativama", dodao je Erdogan.

Poručio je da je Turkiye spremna na dijalog i razvoj odnosa sa svima koji poštuju interese Turkiye i koji su voljni za saradnju.

I ovom prilikom je upozorio na prisustvo terorističke organizacije PKK na sjeveru Sirije i Iraka.

"Turkiye nikada neće dozvoliti toj separatističkoj organizaciji da uspostavi terorističku državu na sjeveru Sirije i Iraka, nadomak naših južnih granica", rekao je Erdogan.

Erdogan je dalje kazao da Ankara pomno prati agresivne akcije terorista PKK-a usmjerene protiv teritorijalnog integriteta Turkiye i Sirije, a koje se provode pod izgovorom referenduma.

Komentirajući i aktuelne izraelske napade na Pojas Gaze, Erdogan je najoštrije osudio nedavni izraelski napad na kamp za raseljene u Rafahu.

"Zračni napad na izbjeglički kamp je tačka na kojoj nestaje čovječnost. Ne postoji opravdanje za ovakvo divljaštvo", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je osudio politiku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog brutalnih napada na Pojas Gaze koji traju još od 7. oktobra.

"Ubiti 36 hiljada ljudi u Gazi, raniti više od 80 hiljada nedužnih, bombardirati ljude u redu za humanitarnu pomoć nije rat nego genocid", poručio je Erdogan.

TRT Balkan / agencije