Erdogan je izrazio nadu u pobjedu u subotnjoj utakmici protiv Holandije u četvrtfinalu EURO 2024 za prolazak u sljedeći krug te je rekao da planira prisustvovati utakmici u Berlinu.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je signalizirao novu diplomatsku mirovnu inicijativu s Damaskom, sugerirajući potencijalni poziv sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

"Možda ćemo uputiti poziv gospodinu Putinu i Basharu Assadu. Ako gospodin Putin može posjetiti Turkiye, to bi mogao biti početak novog procesa", rekao je Erdogan novinarima na povratku iz Astane, glavnog grada Kazahstana, gdje je učestvovao na dvodnevnom samitu Šangajske organizacije za saradnju.

"Godine koje su prošle u Siriji svima su jasno pokazale potrebu za uspostavljanjem trajnog rješenja", rekao je Erdogan govoreći o nasilju od građanskog rata 2011. u toj arapskoj zemlji.

Istaknuo je hitnu potrebu Sirije za obnovom i stabilnošću, naglašavajući utjecaj široko rasprostranjene štete na infrastrukturi i društvenih nemira.

“Problem je što nestabilnost u regiji daje prostor terorističkim organizacijama, posebno PKK/PYD/YPG", podvukao je Erdogan.

Rekao je također kako "nisu zemlje, već terorističke grupe kao PKK/PYD/YPG i ISIS te koje su zabrinute zbog obnove veza Ankare s Damaskom".

"Uvijek smo pružali i pružat ćemo ruku prijateljstva susjednoj Siriji. Uvijek ćemo stajati uz prosperitetnu, ujedinjenu i cjelovitu Siriju, prihvaćajući jedni druge na temelju novog društvenog ugovora koji je pošten, častan i uključiv", naglasio je Erdogan.

U vezi s nedavnim incidentom u turskom gradu Kayseri, koji je doveo do nasilja i negativnih trendova na društvenim mrežama protiv Sirijaca, Erdogan je rekao da neki elementi imaju za cilj korištenje rasizma za narušavanje jedinstva, ali vlasti će se uhvatiti u koštac s njima.

"Rat ne koristi ni Rusiji ni Ukrajini"

Turski predsjednik također je komentirao ukrajinski sukob koji traje više od dvije godine, izrazivši zabrinutost da neke zapadne zemlje i entiteti eskaliraju rizik od Trećeg svjetskog rata kako bi pogodovali trgovcima oružjem.

Rekao je da je Putin nedavno pokazao želju za mirom, referirajući se na opaske ruskog čelnika da Istanbulski sporazumi iz 2022. ostaju na stolu i mogu poslužiti kao temelj za mirovne pregovore s Ukrajinom.

Erdogan je rekao da su za postizanje mira potrebni značajni posrednički napori, čemu je Turkiye predana. "Pitali smo: 'Kada ćemo postići mir?' Odgovor je bio da nema određenog vremenskog okvira, a ključ leži u posrednicima poput nas koji imaju značajan utjecaj."

“Ovaj rat ne koristi ni Rusiji ni Ukrajini. Jedini pobjednici rata su trgovci krvlju i smrću”, rekao je.

Erdogan je također ponovio predanost Turkiye pravednijem globalnom sistemu, zalažući se za poštivanje međunarodnog prava i sveobuhvatne napore u borbi protiv terorizma.

O izraelskim nemilosrdnim napadima u Gazi u kojima je od oktobra ubijeno oko 38.000 Palestinaca, Erdogan je naglasio potrebu za kolektivnim pritiskom zapadnih zemalja na Tel Aviv kako bi se postigao konačni prekid vatre. Izrazio je nadu da će intervencija američkog predsjednika Joea Bidena i napori Katara dovesti do trajnog primirja.

Kontroverza o znaku "sivog vuka"

Erdogan se osvrnuo i na kontroverzu oko slavlja turskog defanzivca Meriha Demirala na utakmici EURO 2024 protiv Austrije koju je Turkiye dobila 2-1, kada je gestikulirao oblik glave vuka, poznatog kao "sivi vuk" u turskoj kulturi. Rekao je da niko ne kritizira druge nacije zbog njihovih nacionalnih simbola poput orla na njemačkim uniformama ili pijetla na francuskim košuljama.

Erdogan je izrazio nadu u pobjedu u subotnjoj utakmici protiv Holandije u četvrtfinalu EURO 2024 za prolazak u sljedeći krug te je rekao da planira prisustvovati utakmici u Berlinu.

TRT Balkan / agencije