Erdogan boravi u posjetu Azerbejdžanu gdje se obratio na konferenciji za novinare sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevim u okrugu Jabrayil.     Foto: AA

Slučaj razaranja regiona Karabaha tokom armenske okupacije trebao bi biti iznesen pred Međunarodni sud pravde, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan boravi u posjetu Azerbejdžanu gdje se obratio na konferenciji za novinare sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevim u okrugu Jabrayil.

"Gledam desno i lijevo. Šta su uradili Jabrayilu u periodu okupacije? Pitao sam Aliyeva, da li su OESC (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju, op.a.) ili Evropska unija dolazili ovdje? On reče: 'Ne, nisu dolazili.' Zašto nisu došli? Zato što će ovdje vidjeti svoju sramotu. Vidjet će šta je Zapad uradio ovdje Jabrayilu i cijelom Karabahu dajući podršku tokom procesa okupacije", kazao je Erdogan.

Istakao je da je potrebno sve iznijeti pred Međunarodni sud pravde.

"Potrebno je tražiti odštetu tako što ćete ih dovesti pred Međunarodni sud pravde. Neophodno ih je stjerati u ćošak tražeći odštetu", naglasio je Erdogan.

Dotakao se i procesa normalizacije odnosa između Azerbejdžana i Armenije te između Turkiye i Armenije.

"Procesi normalizacije Azerbejdžan - Armenija i Turkiye - Armenija napreduju tako što se međusobno podržavaju. Ovu priliku treba iskoristiti na najbolji mogući način", kazao je Erdogan.

Sastanak dvojice čelnika održan je nakon što su zajednički otvorili Međunarodni aerodrom Zangilan, drugi aerodrom u Azerbejdžanu na područjima koja su vraćena od Armenije tokom rata u Karabahu 2020. godine.

Erdogan je rekao da je Turkiye spremna stati uz Azerbejdžan u svim sektorima, posebno u poljoprivredi, zelenoj energiji i pametnim gradovima, u okviru akcionog plana za Karabah.

Odnosi između bivših sovjetskih republika, Azerbejdžana i Armenije, napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno - Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Baku je oslobodio nekoliko gradova, sela i naselja od armenskih snaga tokom 44-dnevnih sukoba u jesen 2020. godine, koji su okončani nakon primirja postignutog uz posredovanje Moskve. Mirovni sporazum se u Azerbejdžanu slavi kao trijumf.

TRT Balkan / agencije