Erdogan: Ujedinjeni turkijski svijet olakšat će put ka primirju u Palestini

Erdogan: Ujedinjeni turkijski svijet olakšat će put ka primirju u Palestini

Turski predsjednik je kazao kako se u Gazi punih 28 dana čine zločini protiv čovječnosti.
Erdogan je rekao da je Republika Turkiye do sada poslala deset aviona humanitarne pomoći u Gazu.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će zajedničko djelovanje jedinstvenog turkijskog svijeta olakšati put ka prekidu vatre i trajnom miru u izraelsko-palestinskom sukobu.

"Ne postoji ništa što bi moglo opravdati ono čemu svjedočimo od 7. oktobra. Ne postoji riječ koja bi opisala ovu brutalnost. Otvoreno rečeno, punih 28 dana u Gazi se čine zločini protiv čovječnosti", rekao je Erdogan u komentaru o žestokim izraelskim napadima na Gazu tokom obraćanja na 10. samitu Organizacije turkijskih država u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Erdogan je rekao da je Republika Turkiye do sada poslala deset aviona humanitarne pomoći u Gazu i da će poslati još kako uslovi budu dozvoljavali.

"Naši napori da organizujemo međunarodnu mirovnu konferenciju su u toku", dodao je turski predsjednik.

Ističući kako Turkiye obilježava jubilarnu 100. godišnjicu proglašenja Republike, Erdogan je kazao da ta zemlja nastavlja da preduzima korake ka miru, prosperitetu i sigurnosti čitavog turkijskog svijeta.

"Radimo na novim mehanizmima koji će garantovati sigurnost svima, bez obzira bili muslimani, kršćani ili jevreji", poručio je Erdogan.

TRT Balkan / agencije