Uručeni su ključevi u ruke vlasnicima 659 stanova i 61 poslovnog objekta.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u nedjelju u provinciji Sanliurfa prisustvovao ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju domova kao i uručenju ključeva porodicama koje su ostale bez stanova u nedavnim zemljotresima.

Podsjetio je da su južne turske provincije 6. februara potresli najrazorniji zemljotresi u istoriji Turkiye. Jedan od gradova pogođen zemljotresima je i Sanliurfa.

Erdogan je istakao da će učiniti sve da pomognu žrtvama zemljotresa, a samo u nedjelju su uručeni ključevi u ruke vlasnicima 659 stanova i 61 poslovnog objekta.

Ponovio je da će izgraditi 650 hiljada novih domova, od kojih će 319 hiljada biti isporučeno u roku od godinu dana.

Erdogan je naglasio da će se izgraditi 650 hiljada novih domova.     Foto: AA

"Dok podižemo naše gradove uništene u zemljotresu, mi ne gradimo samo nove domove. Praktično gradimo nove gradove sa novim školama, bolnicama, potrebnom infrastrukturom, parkovima i poslovnim objektima", kazao je Erdogan.

Poručio je da će i dalje biti uz građene sve dok Sanliurfa i drugi gradovi pogođeni zemljotresima ne budu u boljem stanju.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su početkom februara pogodili jug Turkiye dostigao je 50.096. Oko 14 miliona ljudi u Turkiye pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi na sjeveru Sirije.​​​​​​

TRT Balkan / agencije