"Radimo na tome i dajemo sve od sebe da rudarske nesreće zakopamo u povijest koristeći sve mogućnosti tehnologije", kazao je Erdogan.

Službe za spašavanje došle su do tijela posljednjeg radnika nakon eksplozije u rudniku na sjeveru Turkiye, čime je broj mrtvih povećan na 41, potvrdio je u subotu predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je danas u poslijepodnevnim satima stigao u Amasru, u sjevernom turskom gradu Bartinu, gdje se nalazi rudnik u kojem je jučer došlo do eksplozije i tragedije. Erdogan je obišao mjesto nesreće, gdje je dobio i posljednje informacije.

"Naš prioritet bila je potraga za 41. radnikom. Njegovo tijelo je pronađeno, čime je broj poginulih povećan na 41", rekao je Erdogan, izrazivši poruke saučešća porodicama i rahmet pred duše poginulih rudara.

"Radimo na tome i dajemo sve od sebe da rudarske nesreće zakopamo u povijest koristeći sve mogućnosti tehnologije", kazao je Erdogan.

Dodao je kako će upravna i sudska istraga pokazati kako je došlo do eksplozije i ko je odgovoran, ako ga je bilo.

"Ne želimo se više susretati s nedostacima ili nepotrebnim rizicima u našim rudnicima", poručio je Erdogan.

Ministar unutrašnjih poslova Turkiye Suleyman Soylu danas ranije je naveo da je u bolnicama 11 povrijeđenih, te kako je spašeno 58 rudara.

Do eksplozije je došlo 300 metara ispod zemlje u rudniku uglja u crnomorskoj priobalnoj provinciji Bartin jučer u 18.15 po lokalnom vremenu (15.15 GMT).

TRT Balkan / agencije