Turkiye je u listopadu probno ispalila balističku raketu kratkog dometa, Tayfun, domaće proizvodnje iznad Crnog mora. Projektil može pogoditi cilj na udaljenosti 561 kilometar za 456 sekundi.     Foto: AA

“Turski test balističkog projektila plaši Atinu”, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, tvrdeći da Ankara neće sjediti skrštenih ruku ako Grčka nastavi s naoružavanjem egejskih ostrva.

"Sada smo počeli graditi naše projektile. Naravno, ova proizvodnja plaši Grke. Kada kažete 'Tayfun', Grci su uplašeni. Oni (Grčka) kažu da će pogoditi Atinu. Naravno, pogodit će.”

"Ako pokušate kupiti nešto (za naoružavanje) od bilo koje strane, od Amerike do otoka, zemlja poput Turkiye neće biti posmatrač. Mora nešto učiniti", rekao je Erdogan na događaju u sjevernoj provinciji Samsun u subotu.

Turkiye je u listopadu probno ispalila balističku raketu kratkog dometa, Tayfun, domaće proizvodnje iznad Crnog mora. Projektil može pogoditi cilj na udaljenosti 561 kilometar za 456 sekundi.

Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, žalila se na opetovane provokativne radnje i retoriku Grčke u regiji posljednjih mjeseci, uključujući naoružavanje otoka u blizini turskih obala koji su demilitarizirani prema ugovornim obvezama.

Kaže da takvi potezi frustriraju njene napore u dobroj namjeri ka miru.

Terorističke grupe na sjeveru Sirije

Osvrćući se na još jednog saveznika u NATO-u, Erdogan je kritizirao SAD zbog davanja podrške i oružja terorističkim organizacijama u sjevernoj Siriji.

„Amerika šalje 4.000 - 5.000 kamiona oružja i municije u sjevernu Siriju. Iako sam im to stalno govorio, nije ih briga.”

"Mi smo s vama u NATO-u. Iako smo zajedno, činite nam loše i na strani ste terorističke organizacije... Mi ćemo se izvući u vlastitim čizmama", rekao je Erdogan.

Prošlog mjeseca Turkiye je pokrenula operaciju “Kandža-mač” u sjevernim područjima Iraka i Sirije, prekograničnu zračnu kampanju protiv terorističke grupe PKK, koja ima skrovišta preko iračkih i sirijskih granica, odakle planiraju i ponekad izvode napade na tursko tlo.

Nakon što je zračna operacija pokrenuta, Erdogan je također signalizirao kopnenu operaciju u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji kako bi se uklonila teroristička prijetnja.

Organizacija PKK je navedena kao teroristička organizacija od Turkiye, Evropske unije i SAD-a i odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK.

TRT World