"Razgovarali smo o različitim aspektima odnosa Turkiye i Mađarske na sastancima koje smo održali danas", dodao je Erdogan.       Foto: AA

Turkiye je u srijedu saopćila da je spremna pomoći Mađarskoj u isporuci prirodnog gasa preko Transanadolskog gasovoda (TANAP).

"Mi (Turkiye) zajedno sa Azerbejdžanom spremni smo da pružimo sva sredstva podrške u isporuci prirodnog gasa Mađarskoj preko TANAP-a", rekao je predsednik Recep Tayyip Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom gostujućom mađarskom koleginicom Katalin Novak u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Pozdravljajući dugogodišnje veze između dvije zemlje, Erdogan je rekao da je "ruka pomoći" koju je Mađarska pružila Turkiye nakon dva razorna zemljotresa u februaru "čvrst primjer" ovih snažnih odnosa.

"Razgovarali smo o različitim aspektima odnosa Turkiye i Mađarske na sastancima koje smo održali danas", dodao je.

"Očekujemo da će Mađarska i dalje nastaviti sa podrškom unapređenju pozitivne agende u odnosima Turkiye i Europske unije", rekao je Erdogan.

"Želimo što prije za stolom donijeti mir između Ukrajine i Rusije i na taj način okončati rat", rekao je Erdogan.

Predsjednica Novak je sa svoje strane pozdravila ulogu Turkiye u inicijativi za crnomorsko žito i pozvala na hitan prekid vatre između Rusije i Ukrajine.

Mađarska predsjednica Katalin Novak istakla je kako njena zemlja čvrsto podžava proširenje NATO-a.

Kazala je kako je jedna od tema sastanka bila saradnja u oblasti energetike.

"Turkiye pomaže Mađarskoj u energetskoj sigurnosti. Turkiye ima neizostavnu važnost u energetskoj sigurnosti Mađarske. Trebamo Turski tok, jer dolazi preko Turkiye i želimo zahvaliti i reći da računamo na vašu podršku u ovom pitanju", kazala je Novak.

Novak je također podsjetila na ulogu Turkiye u borbi protiv ilegalnih migracija, te rekla da je ta zemlja "ključna" u njihovom sprječavanju.

TRT Balkan / agencije