Erdogan: Turkiye spremna da diplomatskim putem doprinese okončanju rata

Erdogan: Turkiye spremna da diplomatskim putem doprinese okončanju rata

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovo je pozvao ruskog i ukrajinskog kolegu na sastanak u Turkiye.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovo je pozvao ruskog i ukrajinskog kolegu na sastanak u Turkiye.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Ankara spremna da diplomatskim putem doprinese okončanju rusko-ukrajinskog rata te pozvao obojicu lidera na sastanak u Turkiye.

“Izjavio sam da ćemo nastaviti da doprinosimo rješavanju rata kroz diplomatiju i pregovore. Kao što sam rekao (ruskom predsjedniku Vladimiru, op.a.) Putinu tokom posjete Sočiju, podsjetio sam (ukrajinskog predsjednika Volodimira, op.a.) Zelenskog da bismo mogli biti domaćini njihovog sastanka", rekao je Erdogan u razgovoru s novinarima u predsjedničkom avionu nakon jednodnevne radne posjete Ukrajini.

Erdogan, Zelenski i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres okupili su se u četvrtak u ukrajinskom gradu Lavovu kako bi razgovarali o koracima za okončanje ukrajinsko-ruskog rata diplomatskim putem i održavanje nedavno uspostavljenog mehanizma za izvoz ukrajinskog žita na svjetska tržišta.

Erdogan je rekao da su Turkiye, Ukrajina i UN razgovarali o koracima koji se mogu poduzeti za izvoz ukrajinskih žitarica i pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost za oživljavanje diplomatskog procesa.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o ponovnom otvaranju tri ukrajinske crnomorske luke za izvoz ukrajinskog žita koji je skoro pola godine bio blokiran zbog rata.

Erdogan je podsjetio da se odvojeno sastao sa Zelenskim i Putinom od početka rata, dodajući da će Turkiye taj problem iznijeti na Generalnoj skupštini UN-a u septembru.

"Poruke koje treba tamo prenijeti su veoma, veoma značajne. Poruke koje ćemo mi i druge zemlje tamo dati su veoma važne", rekao je Erdogan.

Tokom trilateralnog sastanka u Lavovu, Erdogan je izrazio zabrinutost zbog tekućeg sukoba oko nuklearne elektrane Zaporožje i rekao: "Ne želimo da doživimo novi Černobil."

On je rekao novinarima da pitanje Zaporožja nije "obično pitanje", napominjući da Ukrajina ima i svoje tehničko osoblje i vojnike u Zaporožju.

Erdogan je također rekao da je Zelenski zahtijevao uklanjanje ruskih mina sa tog područja.

"Razgovaraćemo o ovom pitanju sa Putinom, a posebno ćemo ga zamoliti za to kako bi Rusija uradila svoj dio posla u tom pogledu kao važan korak za mir u svijetu", dodao je turski predsjednik.

Erdogan je rekao da je glavni cilj Ankare borba protiv terorizma u sjevernoj Siriji i signalizirao da je Turkiye spremna za operaciju protiv terorističkih grupa.

Ponovio je da SAD nastavlja podržavati terorizam u Siriji.

"Terorizam u Siriji u prvom redu hrani SAD i koalicijske snage, to su radili bez milosti i rade i dalje. Nije im dosadilo, a isto su hranili i u Iraku. Koga? Opet terorističke organizacije. Ako danas u Iraku postoji nemir, nažalost iza toga stoji Amerika", rekao je turski predsjednik.

Dodao je da cilj Turkiye nije teritorija Sirije, ističući da su Sirijci njihov bratski narod.

"Ne ciljamo teritoriju Sirije, jer su ljudi u Siriji naša braća. Mi tamo nemamo takav problem. Važan nam je integritet njihove teritorije. Režim mora biti svjestan toga", istakao je Erdogan.

Erdogan je rekao da Ankara preuzima odgovornost za rješavanje sirijskog problema za regionalni mir i zaštitu Turkiye od prijetnji.

"Moramo to jednom znati i prihvatiti. Politički dijalog ili diplomatija između država nikada ne mogu biti prekinuti. Uvijek postoje ove vrste dijaloga, trebalo bi da postoje", rekao je Erdogan.

Također je dodao da je Turkiye u kontaktu s Rusijom o svakom koraku koji poduzima u Siriji.

Erdogan se također osvrnuo i na odnose s Egiptom.

"Egipatski narod je nama bratski. Nije moguće da budemo u lošim odnosima s egipatskim narodom. Zbog toga, što prije moramo unaprijediti odnose", poručio je.

TRT Balkan / agencije