Erdogan je najavio razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o sporazumu o crnomorskom žitu.      Foto: AA

"Prekid sporazuma o crnomorskom žitu će imati niz negativnih efekata", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i dodao da Turkiye već radi na tome da to spriječi.

"Prekid crnomorske inicijative za žito imaće niz negativnih efekata od povećanja globalnih cijena hrane, u nekim regijama do gladi, a potom i novih talasa migracija. Ne oklijevamo da preuzmemo inicijativu da to spriječimo", rekao je Erdogan novinarima u predsjedničkom avionu dok se vraćao s turneje u Zalivu gdje je posjetio tri zemlje.

Erdogan je najavio razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o sporazumu o crnomorskom žitu.

"Vjerujem da ćemo detaljnim razgovorima o tom pitanju s Putinom osigurati nastavak ovog humanitarnog aranžmana", dodao je on, nagovještavajući jedinstvenu ulogu Turkiye kao zemlje u dobrim odnosima i s Rusijom i s Ukrajinom, što je pomoglo postizanju prvobitnog dogovora.

Rusija je 17. jula suspendovala svoje učešće u sporazumu, koji je potpisala u julu prošle godine, zajedno s Turkiye, Ujedinjenim nacijama i Ukrajinom, za nastavak izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke zaustavljenog nakon što je počeo rat Rusije i Ukrajine.

Kada je obnavljala sporazum prethodnih mjeseci, Moskva se žalila da se ruski dio sporazuma ne sprovodi.

Erdogan je rekao da Putin ima očekivanja od zapadnih zemalja u vezi sa sporazumom o crnomorskom žitu.

"Zapadne zemlje moraju preduzeti korake po tom pitanju", rekao je on.

Prema ovom značajnom sporazumu, više od 33 miliona tona žitarica isporučeno je iz ukrajinskih luka, čime je spriječena globalna prehrambena kriza.

"Nastavak tako vitalne inicijative u smislu njenih rezultata je za dobrobit čovječanstva", rekao je predsjednik Turkiye.

On je negirao glasine da je značaj Turkiye u posredovanju između Rusije i Ukrajine opao.

"Naprotiv, mi trenutno održavamo naše odnose s Rusijom. I ministar vanjskih poslova Hakan (Fidan) i lider MIT-a (Nacionalne obavještajne organizacije) Ibrahim (Kalin) nastavljaju svoje pregovore", dodao je Erdogan.

On je dodao da bi uskoro mogao imati telefonski razgovor s Putinom bez čekanja na mogući sastanak u augustu.

Prethodno je Erdogan rekao da se očekuje da će Putin posjetiti Turkiye u augustu kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, uključujući crnomorski sporazum o žitu.

"Rusija ima određena očekivanja. Ako se ona ispune, Rusija se zalaže za funkcionisanje ovog žitnog koridora", dodao je on.

Rekao je da će Turkiye iskoristiti sve diplomatske alate da bi osigurala nastavak crnomorskog sporazuma o žitu.

"Postignut je konsenzus koji služi čovječanstvu u ratnom okruženju, a mi ćemo dati sve od sebe da ga zadržimo. Vjerujem da ćemo osigurati nastavak Crnomorske inicijative za žito prije nego što se proces oduži", dodao je Erdogan.

Turkiye, koja je dobila međunarodne pohvale zbog svoje jedinstvene posredničke uloge između Ukrajine i Rusije, više puta je pozivala Kijev i Moskvu da prekinu rat pregovorima.

TRT Balkan / agencije