"Turkiye već ubire plodove nacionalnog tehnološkog napretka, a cilj je da se popne u sami vrh globalne tehnološke lige", kazao je turski predsjednik.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan uputio je video poruku povodom lansiranja u svemir prvog nacionalnog satelita visoke rezolucije za posmatranje Zemlje.

"Ponosno smo lansirali prvi satelit naše zemlje visoke rezolucije u svemir kao vjesnik stoljeća Republike Turkiye", poručio je Erdogan.

Istakao je da je IMECE najnapredniji turski satelit za posmatranje Zemlje u smislu rezolucije slike, brzine komunikacije i manevrisanja.

"Turkiye je razvila ključne tehnologije satelita IMECE, uključujući kompjuter letenja i komunikacijske sisteme. Turkiye je samostalno izvršila dizajn, proizvodnju, montažu, integraciju i testiranje satelita za posmatranje IMECE. Ovaj satelit ima mogućnost snimanja u visokoj rezoluciji s područja cijelog svijeta putem svoje elektro-optičke kamere", rekao je Erdogan te dodao:

"Mi trenutno proizvodimo, izvozimo, pa čak i šaljemo ključne tehnologije u svemir."

Kako je rekao, Turkiye je dosad u orbitu poslala i nekoliko komunikacijskih satelita.

"Od osam komunikacijskih satelita koje smo poslali u orbitu, tri su uspješno okončala misiju. Ostalih pet komunikacijskih satelita aktivno služe našoj zemlji", istakao je Erdogan.

Napomenuo je da Turkiye pridaje poseban značaj razvoju tehnologija.

"Turkiye već ubire plodove nacionalnog tehnološkog napretka, a cilj je da se popne u sami vrh globalne tehnološke lige", kazao je turski predsjednik.

Podsjetio je koliko je napredovalo ulaganje u svemirsku ekonomiju u svijetu.

"Veličina globalne svemirske ekonomije je porasla sa 245 milijardi dolara u 2009. godini na 469 milijardi dolara u 2021.", naglasio je Erdogan.

IMECE, prvi turski nacionalni satelit visoke rezolucije, dizajnirao je i razvio Institut za istraživanje svemirskih tehnologija TUBITAK.

Turkiye je u subotu uspješno u svemir lansirala prvi nacionalni satelit visoke rezolucije za posmatranje Zemlje, nazvan IMECE.

Prvi satelit turske proizvodnje lansiran je u subotu ujutru iz baze svemirskih snaga Vandenberg u američkoj državi Kaliforniji u 8.48 sati po srednjoevropskom vremenu.

Ovim lansiranjem će Turkiye prvi put imati elektro-optičku satelitsku kameru visoke rezolucije u orbiti.

IMECE-ova orbita će biti podudarna sa Suncem na visini od 680 kilometara i služiti u oblastima odbrane, upravljanja katastrofama, životne sredine i urbanizacije, te poljoprivrede i šumarstva.

Tokom misije od pet godina, satelit IMECE će snimati slike iz cijelog svijeta.

TRT Balkan / agencije