Erdogan je osudio Izrael zbog agresije na Pojas Gaze, koji je pod ilegalnom izraelskom blokadom već 17 godina, a mjesecima pod nemilosrdnim izraelskim napadima u kojima su ubijene desetine hiljada ljudi, većinom žene i djeca.      

Isporukom više od 45.000 tona pomoći u regiju pokazali smo da smo uz narod Palestine u ovim teškim danima, rekao je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Nastavit ćemo podršku sve dok ne prestane prolijevanje krvi u Gazi, sve dok naša braća Palestinci ne budu imali slobodnu državu s Istočnim Qudsom kao glavnim gradom, na osnovu granica iz 1967. godine", kazao je Erdogan.

Osudio je Izrael zbog agresije na Pojas Gaze, koji je pod ilegalnom izraelskom blokadom već 17 godina, a mjesecima pod nemilosrdnim izraelskim napadima u kojima su ubijene desetine hiljada ljudi, većinom žene i djeca.

"Od 7. oktobra Gaza je otvorena rana ne samo u našim srcima, već i u savjesti cijelog čovječanstva. Suočili smo se s scenama brutalnosti u kojima su namjerno bombardovane bolnice, škole, crkve i džamije, koje ne bi smjele biti mete čak ni u ratu", istakao je Erdogan.

U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 33.297 Palestinaca, a da su ranjene 72.654 osobe.

Izrael je također uveo blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući svoje stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.

TRT Balkan / agencije