Turkiye mjesecima vrši pritisak na međunarodnu zajednicu da učini više da okonča smrtonosne napade Izraela na Pojas Gaze i obnovi protok hrane, lijekova i svih potrebnih zaliha za dva miliona stanovnika enklave.            Foto: AA

Turkiye očekuje da će Međunarodni sud pravde (ICJ) utvrditi da izraelski napadi na Gazu predstavljaju genocid, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak.

On je u Istanbulu nakon molitve petkom novinarima rekao da vjeruje da će doći do pozitivnih rezultata i od Suda pravde i od Međunarodnog krivičnog suda.

ICJ će danas objaviti odluku o zahtjevima za privremene mjere u tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023, navodeći da je prekršio obaveze prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida te zatražila privremene mjere kako bi se "spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida".

Ako se prihvate privremene mjere koje je Južnoafrička Republika zatražila od Suda, iako će ova odluka biti obavezujuća za Izrael, očekuje se da će proces o meritumu slučaja trajati mnogo godina.

Turkiye mjesecima vrši pritisak na međunarodnu zajednicu da učini više da okonča smrtonosne napade Izraela na Pojas Gaze i obnovi protok hrane, lijekova i svih potrebnih zaliha za dva miliona stanovnika enklave.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, u kojoj je ubijeno više od 26.000 i ranjeno 64.487 Palestinaca. Oko 1.200 Izraelaca ubijeno je u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije