Dvoje čelnika su također razgovarali o bilateralnim odnosima, izraelskim masakrima na palestinskim teritorijama, kao i regionalnim i globalnim pitanjima.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je izrazio nadu da će Italija zauzeti "pravedan stav" poput Španije, Irske i Norveške i priznati državu Palestinu.

Erdogan je u telefonskom razgovoru sa italijanskom premijerkom Giorgiom Meloni kazao da očekuje da Italija bude "na pravoj strani historije", saopštila je Direkcija za komunikacije Turkiye.

Dvoje čelnika su također razgovarali o bilateralnim odnosima, izraelskim masakrima na palestinskim teritorijama, kao i regionalnim i globalnim pitanjima.

"Treba pojačati pritisak da se zaustave brutalni napadi Izraela na Palestinu i da se izraelska vlada prisili da poštuje međunarodno pravo", rekao je Erdogan.

Ističući važnost uspostavljanja hitnog primirja u Gazi, turski predsjednik je rekao da je prioritet zvanične Ankare oslobađanje zarobljenika i neprekidna isporuka humanitarne pomoći Gazi.

Norveška, Španija i Irska su u utorak formalno priznale Palestinu kao državu.

TRT Balkan / agencije