“Njihova solidarnost i podrška će se nastaviti dok Turkiye radi na prevazilaženju posljedica katastrofe i liječenju rana naših ljudi”, dodao je Erdogan.     Foto: AA

Turkiye će se uvijek sjećati neprocjenjive podrške koju su pružile sve turkijske nacije nakon prošlomjesečnih zemljotresa, izjavio je u četvrtak predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Nikada nećemo zaboraviti solidarnost i jedinstvo koje je pokazao turkijski svijet nakon katastrofe", rekao je Erdogan u svojoj završnoj riječi na vanrednom samitu Organizacije turkijskih država (OTS) u glavnom gradu Ankari.

Samitu su prisustvovali predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, predsjednik Kazahstana Kasym-Jomart Tokayev, predsjednik Kirgistana Sadyr Japarov, predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Ersin Tatar, premijer Mađarske Viktor Orban, kao i predsjedavajući Berdi Gurbambangu Narodnog vijeća Turkmenistana i Kubanychbek Omuraliev, generalni sekretar OTS-a.

"Zemlje Organizacije turkijskih država bile su među našim prijateljima koji su najbrže odgovorili na naš poziv u pomoć, poduzeli najbržu akciju i podijelili našu bol", rekao je Erdogan.

“Njihova solidarnost i podrška će se nastaviti dok Turkiye radi na prevazilaženju posljedica katastrofe i liječenju rana naših ljudi”, dodao je on.

Erdogan je ponovio svoje obećanje da će obnoviti zemljotresom pogođenu južnu regiju što je prije moguće.

On je rekao da vlada planira postaviti 100.000 kontejnera do maja, što će osigurati da se "pola miliona žrtava zemljotresa može skloniti u boljim uslovima".

Šestog februara zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 pogodili su 11 regija – Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye i Sanliurfa – na jugu Turkiye, odnijevši živote skoro 50,000 ljudi.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turkiye je pogođeno razornim zemljotresima, kao i mnogi drugi u sjevernoj Siriji.

TRT Balkan / agencije