"Ako ste iskreni u vezi s prekidom vatre, izvršite pritisak na Izrael da provede rezolucije UN-a", pozvao je Erdogan zapadne zemlje. / Photo: AA

Turkiye koristi sva diplomatska sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi osigurala prekid vatre u izraelsko-palestinskom sukobu, izjavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Što se tiče prioriteta Turkiye na vanrednom samitu Organizacije islamske saradnje ovog vikenda, Erdogan je rekao da će glavna tema samita biti sukob između Izraela i Palestine.

"Okupit ćemo se kako bismo detaljno razgovarali o temi i pregovarali kako bismo osigurali trenutni humanitarni prekid vatre. Usredotočit ćemo se na pitanja: Što svaka zemlja koja ovdje učestvuje može učiniti? Što mogu učiniti zaljevske zemlje?", rekao je novinarima na povratku sa Samita Organizacije za ekonomsku suradnju u Uzbekistanu.

"Malezija, Indonezija, Pakistan, Turkiye, detaljno ćemo razgovarati o tome što svatko od nas može učiniti", rekao je Erdogan.

Odluke koje dolaze sa samita u saudijskoj prijestolnici Rijadu bit će koraci za zaustavljanje izraelskih zločina, dodao je Erdogan.

"Ako ste iskreni u vezi s prekidom vatre, izvršite pritisak na Izrael da provede rezolucije UN-a", pozvao je Erdogan zapadne zemlje.

"Pokušavamo učiniti nešto da zaustavimo ovu ranu koja krvari. Ako SAD počne dijeliti taj osjećaj, bit će lakše zaustaviti Izrael", rekao je Erdogan.

Cilj je, kako je naveo, potaknuti Izrael da dopusti prolaz ranjenima i bolesnima u Gazi kroz humanitarni koridor gdje se može pružiti medicinska pomoć.

"Cilj nam je osigurati prolaz ljudi iz Gaze do mjesta gdje možemo pružiti medicinsku pomoć. To uključuje oboljele od raka i ranjene osobe. Ljudska prava i međunarodno pravo zahtijevaju trenutni prekid ovog prljavog rata", poručio je Erdogan, naglašavajući da se Izrael ne bi trebao staviti izvan međunarodnog prava.

"Bez rješavanja pitanja Izraela ne može biti govora o miru u regiji ili svijetu, niti se može u potpunosti ostvariti sveobuhvatni međunarodni pravni poredak", podvukao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije